Elit kadın voleybolcularda sezon içi antrenman yükü değerlerinin incelenmesi
Investigation of in-season training load values in elite female volleyball players
  1. Tez No: 987932
  2. Yazar: ALİ FURKAN YARAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERGÜN MERİÇ BİNGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey sıçrama, Fiziksel performans, Kadın voleybolcular, Vertical jumping, Physical performance, Female volleyball players
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Performans ve Kondisyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; elit kadın voleybolcularda 10 haftalık ilk yarı müsabaka döneminde gerçekleştirdikleri antrenmanlar ve müsabakalar boyunca, oyuncuların karşılaştıkları yüklenmeler ve dinlenmelerin subjektif ve objektif yöntemler yoluyla belirlenip takip edilmesidir. Elde edilen veriler ışığında katılımcıların antrenman ve müsabakalara verdikleri cevaplar ile nöromüsküler ve zindelik değerlerinin karşılaştırılarak bu değerlerin hangi yüklerde pozitif veya negatif etkilendiğinin belirlenebilmesidir. Yöntem: Araştırmaya 2021-2022 Türkiye Kadınlar Voleybol 2.Ligi (TV2L)'nde mücadele eden kadın antrenman geçmişi ortalama 6,142857 ±2,294 sene olan 14 kadın voleybolcu katılmıştır (yaş:19,78 ±2,858 yıl, boy: 176,78 ±8,019 cm, vücut ağırlığı: 64 ±5,49 kg ). Katılımcılara sezonun ilk yarısı boyunca (10 hafta) her antrenman ve müsabakadan sonra içsel iş yüklerini belirlemek amacıyla; algılanan zorluk derecesi, her haftanın başı ve sonu ise zindelik durum anketi ile nöromusküler yorgunluk (aktif sıçrama) testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 paket program kullanılmış, tanımlayıcı istatistiklerden sonra normallik varsayımları Shapiro Wilk ile sınanmış ve normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen sayısal veriler tanımlayıcı istatistik olarak minumum değer, maksimum değer, ortalama±standart sapma olarak özetlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişki ' pearson korelasyon analizi' ile incelenmiştir. Haftalar arası farkların belirlenmesi içinse ' Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Zindelik ve dikey sıçrama değerlerine ait tekrarlı ölçümlerde haftalar arasında herhangi bir anlamlı fark görülmemiştir(p>0,05). AKİY değerlerine ait tekrarlı ölçümlerde haftalar arasında yalnızca 3.hafta ile 4.haftalar arasında anlamlılık saptanmıştır(p<0,05). Diğer haftalar arasında herhangi bir anlamlı fark görülmemiştir(p>0,05). Monotonluk değerlerine ait tekrarlı ölçümlerde haftalar arasında 1.hafta ile 2.hafta, 2.hafta ile 3.hafta, 7.hafta ile 8.hafta ve 8.hafta ile 9.haftalar arasında anlamlı fark bulunmuştur(p<0,05). Diğer haftalar arasında herhangi bir anlamlı fark görülmemiştir(p>0,05). Antrenman yükü değerlerine ait tekrarlı ölçümlerde haftalar arasında yalnızca 3.hafta ile 4.haftalar arasında anlamlılık saptanmıştır(p<0,05). Diğer haftalar arasında herhangi bir anlamlı fark görülmemiştir(p>0,05). Sonuç: Sezon boyunca süren yoğun antrenman ve maç dönemleri düşünüldüğünde antrenman bilimcilerin, sporcuların monotonluğu azaltmak ve doğru yüklenme dinlenme dilimleri için antrenman yükü takiplerini yapmaları ve buna uygun antrenman dizaynları oluşturmaları gerekmektedir. Antrenman yüklerinin içinde bulunulan döneme bağlı olarak 0,80 birim AKİY ile 1,20 birim AKİY arasında tutulması düşük sakatlık ve yüksek performans olarak oyunculara geri dönecektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study; It is the determination and monitoring of the loads and rests faced by the elite female volleyball players during the training and competitions carried out during the 10-week first half competition period, through subjective and objective methods. In the light of the data obtained, it is possible to determine the positive or negative effects of these values at which loads by comparing the responses given by the participants to training and competitions with their neuromuscular and vitality values. Method: 14 female volleyball players with an average training history of 6.142857 ± 2.294 years, competing in the 2021-2022 Turkish Women's Volleyball 2nd League (TV2L), participated in the study (age: 19.78 ± 2.858 years, height: 176.78 ± 8,019 cm, body weight: 64 ±5.49 kg ). During the first half of the season (10 weeks), the participants were asked to determine their internal workload after each training and competition; The perceived difficulty level, and the fitness status questionnaire at the beginning and end of each week, and the neuromuscular fatigue (active jumping) test were applied. SPSS 22.0 package program was used in the analysis of the data obtained, after descriptive statistics, normality assumptions were tested with Shapiro Wilk and it was seen that it showed normal distribution. The numerical data obtained as a result of the research were summarized as minimum value, maximum value, mean±standard deviation as descriptive statistics. The relationship between the variables was examined by 'pearson correlation analysis'. In order to determine the differences between weeks, 'Analysis of Variance in Repeated Measurements' was used. Results: There was no significant difference between weeks in repeated measurements of fitness and vertical jump values (p>0.05). In repeated measurements of BCCI values, only a significant difference was found between the 3rd and 4th weeks between weeks (p<0.05). There was no significant difference between the other weeks (p>0.05). In repeated measurements of monotony values, a significant difference was found between the 1st week and the 2nd week, the 2nd week and the 3rd week, the 7th week and the 8th week, and the 8th and 9th week (p<0.05). There was no significant difference between the other weeks (p>0.05). In repeated measurements of training load values, only a significant difference was found between the 3rd and 4th weeks between weeks (p<0.05). There was no significant difference between the other weeks (p>0.05). Conclusion: Considering the intense training and match periods throughout the season, training scientists need to follow the training load and create appropriate training designs to reduce the monotony of the athletes and for the correct load rest periods. Keeping the training loads between 0.80 units of ACWL and 1.20 units of ACWL, depending on the current period, will return the players as low injury and high performance.