Kadın voleybolcularda altı haftalık tabata protokolünün sıçrama performansına etkisi
The effect of a six-week tabata protocol on jump performance in female volleyball players
  1. Tez No: 994794
  2. Yazar: METE MERT ÜSTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik antrenman, Plyometric training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; kadın voleybolcularda 6 haftalık tabata protokolünün sıçrama performansına etkisinin araştırılmasıdır. KFC Kadınlar 1.Liginde Mücadele Eden Ted Koleji Spor Kulübü Kadın Voleybol A takımı kadrosu (Deney (n:10), kontrol (n:10) olan toplam 20 kadın) çalışmanın araştırma grubunu oluşturmaktadır. Tabata Protokolü high jump, burpee, mountain climb, ters mekik, russian twist, leg raises ve speed skaters olmak üzere toplam 8 hareketten oluşmaktadır. Tüm yüklenmeler maksimal şiddette, 20 sn süren hareket setleri halinde ve setler arası 3 dakikalık dinlenme periyodları şeklinde planlanmıştır. Bulgular, Tabata antrenmanlarının voleybolcuların dikey sıçrama yüksekliğinde ve genel kondisyon düzeylerinde belirgin iyileşmeler sağladığını göstermektedir. Ancak, bu tür antrenmanların etkin olabilmesi için doğru tekniklerle yapılması ve kişisel gereksinimlere göre ayarlanması önemlidir. Ayrıca, sporcuların sakatlanma riskini azaltmak adına, yoğun antrenman programlarına başlamadan önce uygun ısınma ve soğuma hareketleri yapılması tavsiye edilmektedir. Sonuç olarak, Tabata protokolü, kadın voleybolcuların sıçrama yeteneklerini geliştirmek için etkili bir yöntem olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of a 6-week Tabata protocol on jumping performance in female volleyball players. The Ted College Sports Club Women's Volleyball A team, competing in the KFC Women's First League (n: 10) and a total of 20 women (n: 10) constituted the study group. The Tabata protocol consisted of a total of 8 exercises: high jump, burpee, mountain climb, reverse crunch, Russian twist, leg raises, and speed skaters. All exercises were performed at maximal intensity, in 20-second sets, with 3-minute rest periods between sets. The findings indicate that Tabata training resulted in significant improvements in volleyball players' vertical jump height and overall fitness levels. However, for such training to be effective, it is crucial that it be performed using correct techniques and tailored to individual needs. Furthermore, to reduce the risk of injury, athletes are advised to perform appropriate warm-up and cool-down exercises before beginning any intensive training program. In conclusion, the Tabata protocol can be considered an effective method for improving the jumping abilities of female volleyball players.