Sağlıklı çocuk ve ergenlerde serum 25-OH Vitamin D düzeyleri ve D Vitamini eksikliği sıklığı
Serum 25-OH Vitamin D levels and prevalence of Vitamin D deficiency in children and adolescences
- Tez No: 293535
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR CESUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, parathormon, 25-OH vitamin D, magnezyum, alkaline phosphatase, phosphorus, calcium, 25-OH vitamin D, magnesium, parathormone
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çocukluk ve ergenlik çağında paratiroid hormon (PTH) ve kalsiyum düzeylerini normal tutan 25-OH vitamin D düzeylerinin tespit edilmesi, serum PTH, alkalen fosfataz (ALP) ile 25-OH vitamin D parametreleri arasındaki ilişkilerin ve D vitamini yetersizliği sıklığının belirlenmesi.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 0-18 yaşları arasında 614 `ü kız, 623'ü erkek toplam 1237 çocuk alındı. Çocuklar yaz ve kış mevsimlerinde üçer ayrı yaş gruplarına (süt çocukluğu, prepubertal ve pubertal) ayrıldı. Bütün vakalardan serum Ca, P, PTH, ALP, Mg ve 25-OH vitamin D düzeyleri çalışıldı.Bulgular: Kış mevsiminde alkalen fosfataz, PTH, Mg ve P değerleri artarken, serum 25-OH vitamin D düzeyi daha düşük bulundu. Serum 25-OH vitamin D düzeyleri sınır değerleri; prepubertal çocuklarda kış mevsiminde 12.10 ng/mL, yaz mevsiminde 20.55 ng/mL bulunurken pubertal çocuklarda kış mevsiminde 12.35 ng/mL, yaz mevsiminde 20.65 ng/mL saptandı. Süt çocuklarında ise, kış mevsiminde 7,05 ng/ml, yaz mebsiminde 10,85 ng/ml bulundu. Serum 25-OH vitamin D düzeyi ile parathormon ve alkalen fosfataz düzeyleri arasında negatif korelasyon saptandı. Serum 25-OH vitamin D düzeyleri açısından çocuk ve ergenler değerlendirildiğinde, %2,7'si ağır, %19,6'sında hafif, %15,8'sinde yetersizlik saptanırken, %61,6'sında yeterli bulundu.Sonuç: Çocukluk ve ergenlik çağında paratiroid hormon ve kalsiyum düzeylerini normal tutan serum 25-OH vitamin D düzeylerinin sınır değerlerinin kış mevsiminde daha düşük olduğu; PTH, alkalen fosfataz ile 25-OH vitamin D parametreleri arasındaki negatif korelasyon bulunduğu; sağlıklı çocuk ve ergenlerde D vitamini yetersizliğinin oldukça yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: Determination of 25-OH vitamin D levels that balance parathyroid hormone (PTH) and calcium levels between normal ranges in childhood and adulthood, identification of associations between PTH, alkaline phosphatase (ALP) and 25-OH vitamin D parameters and determinating the frequency of 25-OH vitamin D deficiency.Material and Methods: 1237 children were included to our study, their age range was 0-18 years old and 614 of them were female, 623 of them were male. Patients were divided into three main groups with respect to age (infants, prepubertal and pubertal) in summer and winter. Ca, P, PTH, ALP, Mg and 25-OH Vitamin D values of all cases were evaluated.Results: During the winter months, while serum ALP, PTH, Mg and P levels were higher, the serum 25-OH vitamin D level was lower. Limit values of serum 25-OH vitamin D levels were determined as 7,05 ng/ml in winter and 10,85 ng/ml in summer in infancy; 12,10 ng/ml in winter and 20,55 ng/ml in the summer in prepubertal children; 12,35 ng/ml in winter and 20,65 ng/ml in summer in pubertal children. When we analysed the assosication between PTH, ALP and 25-OH vitamin D levels, there was a negative correlation between them. When we evaluated children according to serum 25-OH vitamin D levels; %2,7 of them were severe, %19,6 of them were mild and %15,8 of them were inadequacy. Seum 25-OH vitamin D levels of %61,6 of cases were adequate.Conclusion: It?s found that serum 25-OH vitamin D levels kept serum parathyroid hormone and calcium levels within the normal range in childhood and adolescence were lower in the winter; there was a negative correlation between serum PTH, ALP levels and serum 25-OH vitamin D level; prevalence of vitamin D deficiency in the children and adolescents was quite high.