Sağlıklı Türk çocuklarında serum alkalen fosfataz düzeylerinin belirlenmesi
Serum alp levels in healty Turkish children
- Tez No: 655972
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİBE ANDIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alkalen fosfataz, D vitamini, Alkaline phosphatase, Vitamine D
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET SAĞLIKLI TÜRK ÇOCUKLARINDA SERUM ALKALEN FOSFATAZ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Dr. Emine Hafize Erdeniz, Uzmanlık Tezi, Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Kliniği. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nesibe ANDIRAN Nisan 2014 Alkalen fosfataz (ALP), alkali ortamda fosfat esterlerini hidrolizini sağlayan, bir organik radikal ve inorganik fosfat üreten, hücre zarının metaloenzimidir. ALP kemik, karaciğer, bağırsak, böbrek proksimal kıvrık tübülleri ve plasentada bulunur. Serum ALP çocukta yaş ve cinsiyet son derece bağımlı iken, hastane laboratuarlarda kullanılan çoğu ticari tahlil kitleri sadece yetişkinler için referans değerleri sağlamaktadır. Çalışmanın amacı, yaşa, cinse ve pubertal evreye göre serum ALP düzeyi belirlemektir. Bu çalışma T.C. Sağ. Bak. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Polikliniği'ne Eylül 2012- Eylül 2013 tarihleri arasında rutin kontrol için gelen, kronik hastalık ve ilaç kullanım öyküsü olmayan çocuklarda gerçekleştirildi. Çalışma, 0-18 yaş çocuk hastalarda serum alkalen fosfataz düzeyi belirleyebilmek için 1063 (511 erkek, 552 kız) kişi üzerinden gerçekleştirildi. Ayrıca hastaların serum Ca, P ve D vitamini düzeyi çalışıldı. Kız ve erkeklerde yaşa göre serum ALP düzeyi sınırları belirlendi. Sonuç olarak serum ALP düzeyleri çocuklarda infancy döneminde en yüksek düzeylerde iken, sonrasında kademeli olarak azalmakta ve 8 yaştan itibaren tekrar yüksekmekte ve 12-14 yaşlarında yüksek seyrederek 14 yaşından sonra giderek azalmaktadır ve tetrafazik bir eğri oluşturmuştur. Çocukların pubertal evrelerine göre değerlendirildiğinde her iki cinste de pubertal evre 2-3 de yüksek ALP düzeyleri görülürken evre 4-5 de ALP düzeyinde azalma görüldü. ALP ile 25 OH D Vitamini arasındaki ilişki irdelendi ve anlamlı doğrusal bir ilişki bulunmadı (r:+0,004, p>0,05). Çocukların dönemlerine göre değerlendirildiğinde infancy döneminde D vitamini eksikliği %44, okul öncesi dönemde %20, okul döneminde %31, adölesan dönemde ise %58,5 bulundu. Cinciyetlere göre belirlendiğinde tüm yaş gruplarında erkeklerde D vitamini eksiklği %30,3 iken kızlarda %41,9 tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTACT SERUM ALP LEVELS IN HEALTY TURKISH CHILDREN Dr. Emine Hafize Erdeniz, Specialty Thesis, Department of Pediatrics Thesis Advisor: Associate Professor Nesibe ANDIRAN April, 2014 Alkaline phosphatase (ALP), is a metalloensyme of the plasma membrane, which hidrolises the phosphate esters in alkalin environment and produces an organic radical and inorganic phosphate. ALP is found in bone, liver, intestine, renal proximal convoluted tubules and in plasenta. Eventough serum ALP levels in children are closely related to age and gender, many commercial test kits being used in hospitals, are only offering reference values for adults. The aim of this study is to determine serum ALP levels regarding to age, gender and pubertal stage. This study has been proceeded on children, who have no history for a chronic diseasse or medication and attending to the Keçiören Education and Research Hospital Pediatric Polyclinic for rutin control between September 2012-September 2013. In order to determine the serum Alkaline Phosphatase levels in children, 1063 (511 male, 552 female) patients were incorporated. Ca, P and vitamine D levels were also evaluated. The ranges of serum ALP levels in both genders according to age has been determined. In conclusion; serum ALP levels show a tetraphasic diagram. They are in peak concentration in infancy, soon after decreases gradually and increases after age 8, keeps high between ages 12-14 and decreases again after age 14. Regarding their pubertal stage it is noted that ALP levels are high in both genders in stage 2-3, whereas decrease in stage 4-5. The relation between ALP and 25 OH vitamine D has been studied and no significantli near relation has beenfound (r:+0,004, p>0,05).Regarding their child hood stage, vitamine D insufficiency has been found in 44%in infancy, 20 %in preschool children, 31 %in school children and 58,5 %in adolescence. According to gender, in all age groups, vitamin D deficiency has been found in 30%of males, whereas in 41,9%of females.