Yenidoğan yoğun bakım servisinde veya doğum salonunda resüstasyon öncesi sürfaktan ve devamlı Pozitif hava yolu basıncı (CPAP) uygulamasının klinik sonuçları ve tedavi başarısı
The treatment success and results of clinical application of surfactan and continuous positive airway pressure before resüstasyon birth or neonatal intensive care service
- Tez No: 293540
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: nCPAP, surfaktan, RDS, Curosurf, Survanta, BPD, nCPAP, Surfactant. MV, RDS, Curosurf, Survanta, BPD
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Giriş ve Amaç: Nazal devamlı pozitif havayolu basınç (nCPAP) ve mekanik ventilasyon (MV) Respiratuvar distres sendromuna (RDS) bağlı mortalite ve morbiditeyi azaltmadaki etkinlikleriyle bilinirler. Bununla birlikte, MV invaziv olup hava yolları ve akciğer parankimini zedeleme potansiyeline sahiptir. Bundan dolayı, MV ihtiyacını azaltmak için erken nCPAP ve surfaktan tedavisi önemlidir. Çalışmamızda 32 hafta ve/veya daha küçük RDS'u olan prematürelere gerek doğum salonunda gerekse yenidoğan servisinde uygulanan surfaktan ve nCPAP'ın klinik sonuçlarını değerlendirilmesi ile, herhangi bir zamanda uygulanan surfaktan ve mekanik ventilasyonun RDS'de mortalite ve morbidite (bronkopulmoner displazi) üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması ayrıca RDS'da Curosurf ve Survanta kullanımının klinik etkinlikleri ve tedavi başarısının karşılaştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Bu Çalışma Mayıs 2009 ile Ocak 2011 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi doğumhanesinde yapıldı. Çalışma grubunda gestasyon yaşı 32 hafta ve/veya daha küçük preterm RDS'li 61 bebek erken nCPAP ve surfaktan ile tedavi edildi. Konjenital anomalisi olan, MV bağlanması zorunlu bulunan ve nCPAP'ı hemen tolere edemeyen hastalar çalışma dışı bırakıldı. Kontrol grubundaki hastalar Mayıs 2009 ile Ocak 2011 tarihleri arasında gestasyon yaşı 32 hafta ve/veya daha küçük olan, herhangi bir zamanda MV ve surfaktan ile tedavi edilen 48 preterm RDS'li bebekten oluştu.Bulgular : Bu Çalışmada toplam 109 hasta analiz edildi. Çalışma grubunda hastalarının 36'sına (%59) curosurf, 25'sine (%41) survanta yapıldı. Hastanede yatış süresi boyunca 17 (%27.9) hastada İVK veya PVL, 3 (%4.9) hastada BPD, 2 (%3.3) hastada pnömotoraks, 2 (%3.3) hastada NEK, 11 (%18) hastada PDA, 10 (%16.4) hastada sepsis, 1 (%1.6) hastada Prematür retinopatisi, 6 (%9.8) hastada metabolik asidoz gelişti. Hastaların ortalama hastanede kalış süreleri 24.5±17.8 (1-60) gün idi. Takip sırasında 17 (%27.9) hasta kaybedildi.Kontrol grubunda hastaların 16'sına (%33.3) curosurf, 32'sine (%66.7) survanta yapılmıştı. Kontrol grubunda 15 (%31.2) hastada İVK veya PVL, 5 (%10.4) hastada BPD, 4 (%8.3) hastada pnömotoraks, 2 (%4.2) hastada NEK, 3 (%6.2) hastada PDA, 10 (%20.8) hastada sepsis, pulmoner hemoraji 3 (%6.2), metabolik asidoz 9 (%18.8) hastada tespit edilmişti. Hastaların ortalama hastanede kalış süreleri 25±20.4 (0-79) gün idi. Takip sırasında 16 (%33.3) hasta kaybedildi. Hastanede kalış süresi, mortalite ve diğer tüm komplikasyon oranları Kontrol grubunda daha yüksek oranda tespit edildi fakat tüm bu durumlar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Çalışma grubunda Curosurf ve Survanta yapılan gruplarda nCPAP süresi, hastanede kalış süresi, MV süresi ve diğer tüm komplikasyonlar gruplar arasında karşılaştırıldı. Tüm sonuçlar her iki gurupta benzerdi ve sonuçlar arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu.Tartışma: Son yıllarda RDS'nda nCPAP hem matür hemde prematür bebeklerde en sık kullanılan ventilatör çeşidi olmuştur. Bu durum klinik çalışmalarda etkin olduğunun gösterilmesinin yanı sıra daha ucuz ve kolay uygulanabilir olmasına bağlıdır. Çalışmamızda nCPAP ve erken surfaktan uygulamasının, MV ve surfaktan tedavisine alternatif bir strateji olduğunu, MV süresi, hastanede kalış süresi, BPD, İVK, mortalite ve diğer tüm komplikasyonlar açısından daha faydalı bir strateji olduğunu tespit ettik. Bu durum literatür ile uyumlu idi. Ayrıca Curosurf ve Survanta kullanımının tüm bu sonuçlar ve komplikasyonlar açısından birbirlerine üstünlüklerinin olmadığı tespit edildi.Sonuç ve öneriler: Erken nCPAP ve surfaktan kullanımı etkindir ve MV'a alternatif etkili bir tedavi yöntemidir. Çalışmamızda da görülmüştür ki; RDS'unda surfaktan sonrası nCPAP uygulaması MV uygulamasına göre daha faydalıdır. BPD ve diğer ekstrapulmoner komplikasyonları azaltmada daha etkin bir strateji olabilir. Erken nCPAP ve sürfaktan uygulaması MV'dan önce denenebilir. Bu konuda daha fazla araştırmanın yapılması gerektiği açıktır.
Özet (Çeviri)
Introduction And Objectives: It is known that, Nasal Continious Positive Airway Pressure (nCPAP) and Mechanical Ventilation (MV) are effective in decreasing mortality and morbidity depend on Respiratuary Distress Syndome (RDS). However, MV is an invasive approach and it potentially can damage airway and pulmoner parenchyma. Therefore, early use of surfactant and nCPAP is important to reduce MV requisite. In this study, we have purposed to make comparison between clinical outcomes of surfactant and nCPAP that have been applied on 32 weeks and/or younger prematures with RDS in delivery room or neonatal intensive care unit and effects of surfactant and mechanical ventilation that applied in any time on mortality and morbidity (bronchopulmonary displasia) in RDS, besides, to compare clinical effects and treatment success of use of Curosurf and Survanta in RDS.Material and Method: This study has been performed in Neonatal Intensive Care Unit and Obstetric and Gynecology Women Health departments of Yüzüncü Yıl University Medical Hospital in between May 2009 and January 2011. In our study group, 61 preterm infants with RDS have treated with early use of surfactant and nCPAP, their gestation ages were 32 weeks and/or younger. Patients that had congenital anomalies, required MV and could not tolerate nCPAP have been excluded. Control group has been consisted of 48 preterm infants with RDS that treated with MV and surfactant in any time in between May 2009 and January 2011, their gestation ages were also 32 weeks and/or younger.Findings: In this study, 109 patients have been analised. In study group, 36 of patients (%59) have been treated by Curosurf, 25 of them (%41) have been treated by Survanta. In study group, in 17 (%27.9) of patients Intraventricular Hemorrhage (IVH) or Periventricular Leucomalasia (PVL), in 3 (%4.9) of them Bronchopulmoner Displasia (BPD), in 2 (%3.3) of them pneumothorax, in 2 (%3.3) of them Necrotisan Entherocolitis (NEC), in 11 (%18) of them Pathend Ductus Artheriosus (PDA), in 10 (%16.4) of them sepsis, in 1 (%1.6) of them Premature retinopathy, and in 6 (%9.8) of them Metabolic acidosis have been developed during they were stay at the hospital. The average period of stay at hospital was 24.5±17.8 (1-60) days for patients. 17 (%27.9) of patients died during follow-up.In control group, 16 of patients (%33.3) have been treated by Curosurf, 32 (%66.7) of them treated by Survanta. In control group, in 15 (%31.2) of patients IVH or PVL, in 5 (%10.4) of them BPD, in 4 (%8.3) of them pneumothorax, in 2 (%4.2) of them NEC, in 3 (%6.2) of them PDA, in 10 (%20.8) of them sepsis, in 3 (%6.2) of them Pulmoner hemorrhage, and in 9 (%18.8) of them Metabolic acidosis have been determined during they were stay at the hospital. The average period of stay at hospital was 25±20.4 (0-79) days for patients. 16 (%33.3) of patients died during follow-up. The ratio of period of stay at the hospital, mortality and all of other comlications were determined higher in Control group but there was not any statistical significantly differences between these conditions. We have compared two subgroups ?the subgroups from study group that were treated with Curosurf and Survanta- in respect to; period of nCPAP, period of stay at hospital, period of use of MV and all of other complications. All outcomes were similar and there was no any statistical significantly differences between outcomes.Discussion: In recent years, nCPAP is the most commonly kind of ventilator that is used in both mature and premature infants with RDS. This is depend on its efficiency that has been demonstrated with clinical studies as well as depend on its cheapness and ease of use. In our study, we determined that, early use of surfactant and nCPAP is an alternative strategy to treatment with MV and surfactant, and similarly it is a more useful way than other in respect to; the period of MV use, period of stay at hospital, BPD, IVH, mortality and all of other comlications. This was compliant with literature. In addition, we determined that, there were no any advantages between Curosurf and Survanta in respect to all of these outcomes and complications.Results and Suggestions: Early use of surfactant and nCPAP is effective and it is an alternative treatment strategy instead of MV. In our study, it has been also seen that; use of nCPAP after surfactant is more useful than use of MV in RDS conditions. This can be more effective to reduce BPD and other extrapulmonary complications because of its less invasivity. Early use of nCPAP and surfactant can be tried before use of MV and further investigations are required in future.