Prematüre retinopatisi; on yıllık tarama verilerimiz ve 34 hafta veya 1700 gram üzerinde doğan bebeklerde gelişen prematüre retinopatisinin insidans ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Retinopathy of prematurity; our ten-year screening data and evaluation of the incidence and risk factors of retinopathy of prematurity in infants born over 34 weeks or 1700 grams
  1. Tez No: 868011
  2. Yazar: PAKİZE RABİA ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ÖZÇİMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, ileri doğum haftası, yüksek doğum ağırlığı, risk faktörleri, Retinopathy of prematurity, advanced birth week, high birth weight, risk factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Prematüre Retinopatisi / Retinopathy of Prematurity (ROP) preterm bebeklerde görülen ve potansiyel olarak körlüğe yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Çalışmamızda Ağustos 2013-Ağustos 2023 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi ve Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde ROP tarama ve takibi yapılan prematüre bebeklerin insidans verileri ve 34 hafta ve/veya 1700 gram (g) üzerinde doğan bebeklerin tedavi ihtiyacı ve risk faktörlerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Konya Şehir Hastanesi ve Konya Eğitim Araştırma hastanesi yenidoğan yoğun bakım servisinde takip edilen 34 haftadan önce ve/veya 1700 g ve altında doğmuş prematüre bebekler ile 34 haftadan büyük veya 1700 g üzerinde doğmuş risk faktörü olan prematüre bebekler ve ROP polikliniğine tanı ve tarama amacıyla yönlendirilen bebekler çalışmaya dahil edildi. Bebeklerin verileri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 1922 bebek verileri dahil edilmiştir. Bebeklerin %55,3 erkek, %45,7 kız cinsiyete sahipti. Doğum haftası değişkeni incelendiğinde bu hastaların sırasıyla %45,4'ü 30-32 hafta grubunda, %29,8'i ise 33-34 hafta grubunda ve %20,1'i 26-29 hafta grubunda ve yer aldığı tespit edildi. Doğum ağırlığı değişkeni incelendiğinde ise bu hastaların sırasıyla %33,1'i 1251-1500 gram grubunda, %31,1'i >1700 gram grubunda ve %15,3'ü 1001-1250 gram grubunda olduğu görülmektedir. Bebeklerin %13,4 oranında ROP geliştiği bulunmuştur. Bebeklerin %0,7 oranında A-ROP geliştiği bulunmuştur. Tedavi edilen bebekler ise %3,1 oranında bulunmuştur. %2,1 oranında Lazer, %0,8 oranında enjeksiyon ve eşit oranda olmak üzere %0,1 oranında 2 Lazer, 2 Enjeksiyon ve Lazer + Enjeksiyon almış oldukları tespit edilmiştir. ROP gelişen bebeklerin %10,3 oranında spontan regrese olduğu tespit edilmiştir. Bebeklerin başlangıç zonu incelendiğinde sırasıyla %72,3 Zon 2 ve %26,8 Zon 3ve %0.9 zon 1 olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: ROP gelişimi için en önemli risk faktörleri düşük doğum haftası ve düşük doğum ağırlığı olmakla beraber 34 haftadan büyük veya 1700 g üzerinde doğmuş risk faktörü olan prematüre bebeklerde de ROP gelişebilmektedir. Tarama yapılırken bu faktörler dikkate alınmalıdır. Büyük bebeklerdeki risk faktörlerinin belirlenmesi konusunda geniş tabanlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Retinopathy of Prematurity (ROP) is a serious disease seen in preterm infants and can potentially lead to blindness. In our study, we aimed to investigate the incidence data of premature infants who underwent ROP screening and follow-up in Konya City Hospital and Konya Training and Research Hospital Ophthalmology Clinic between August 2013 and August 2023, and the need for treatment and risk factors in infants born over 34 weeks and/or 1700 grams (g). Materials and Methods: Premature infants born before 34 weeks and/or under 1700 g and premature infants born over 34 weeks and/or over 1700 g with risk factors and infants referred to the ROP outpatient clinic for diagnosis and screening purposes were included in the study. The data of the babies were analyzed retrospectively. Results: A total of 1922 infants were included in the study. Of the infants, 55.3% were male and 45.7% were female. When the birth week variable was analyzed, 45.4% of these patients were in the 30-32 week group, 29.8% in the 33-34 week group and 20.1% in the 26-29 week group, respectively. When the birth weight variable was analyzed, 33.1% of these patients were in the 1251-1500 gram group, 31.1% in the >1700 gram group and 15.3% in the 1001-1250 gram group, respectively. It was found that 13.4% of infants developed ROP. A-ROP was found to develop in 0.7% of infants. It was found that 2.1% received laser, 0.8% received injection and 0.1% received 2 laser, 2 injection and laser + injection in equal proportions. It was found that 10.3% of the infants who developed ROP regressed spontaneously. When the initial zone of the babies was analyzed, it was found that 72.3%, 26.8% and 0.9% of the babies were in zone 2, zone 3 and zone 1, respectively. Conclusion: Although the most important risk factors for the development of ROP are low birth week and low birth weight, ROP may also develop in premature babies born over 34 weeks or over 1700 g with risk factors. These factors should be taken into consideration during screening. Large-scale studies are needed to determine the risk factors in older infants.