3-hidroksi-2-naftoil hidrazonun bakır(II) kompleksleri üzerine çalışmalar
Studies on copper(II) complexes of 3-hydroxy-2-naphthoyl hydrazones
  1. Tez No: 293567
  2. Yazar: HİLAL COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ROLLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır(II) kompleks, Hidrazit-hidrazon, Sitotoksik aktivite, Copper(II) complex, Cytotoxic activity, Hydrazide-hydrazone
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada 3-hidroksi-2-naftoik asit hidrazitinden hareketle H2L1-H2L8 bileşikleri ve bakır(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde, 3-hidroksi-N'-(ariliden)naftelen-2-karbohidrazit yapısındaki bileşikler 3-hidroksi-2-naftoikasit hidrazitinden hareketle elde edilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde sentezlenen hidrazit-hidrazonların bakır(II) asetat dihidrat ile reaksiyonu sonucu 3-hidroksi-N'-(ariliden)naftelen-2-karbohidrazidlerin bakır(II) kompleksleri elde edilmiştir. Sentezlenen hidrazit-hidrazonların saflıkları ince tabaka kromatografisiyle kontrol edilmiştir. Sentezlenen bakır(II) komplekslerinin yapıları elementel analiz (C,H,N,S), UV, IR ve 1H-NMR yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin sitotoksik aktiviteleri L-929 hücre hattı kullanılarak MTT [3-(4,5-dimetiltiyazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür] testi ile tayin edilmiştir. En yüksek düzeyde sitotoksik etki gösteren bileşik, %39.67 ile 3-hidroksi-N'-(fenilmetiliden)naftalen-2-karbohidrazidin bakır(II) kompleksidir. Bu değer %50'nin altında olduğu için 10.0 ? g/ml konsantrasyonda bileşiklerin sitotoksik olmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, starting from 3-hydroxy-2-naphthoic acid hydrazide, H2L1-H2L8 compounds and their copper(II) complexes were synthesized. In the first part of research, compounds 3-hydroxy-N'-(arylidene)naphthalene-2-carbohydrazide were prepared from 3-hydroxy-2-naphthoic acid hydrazide. In the second part, complexes were prepared reaction of synthesized hydrazide-hydrazones with the copper(II) acetate dihydrate. Purity of the synthesized hydrazide-hydrazones were controlled by thin layer chromatographic method. The structures of the synthesized compounds were confirmed by elemental analysis (C,H,N,S), UV, IR and 1H-NMR spectroscopic methods. Cytotoxicity of these compounds were evaluated by using L-929 cell line according to procedures of MTT [3-(4,5-dimethylthiazole-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide] Assay. The highest inhibition was confirmed as %39.67 for the compound copper(II) complex of 3-hydroxy-N'-(phenylmethylidene)naphthalene-2-carbohydrazide. Because of values are under 50% , we can?t refer these compounds cytotoxic.