Investigation of the dimensional changes of maxillary sinuses and pharyngeal airway in class III patients undergoing bimaxillary orthognathic surgery
Sınıf III hastaların çift çene ortognatik cerrahi sonrası maksiller sinüslerinde ve farengeal hava yollarında oluşan boyutsal değişikliklerin incelenmesi
- Tez No: 293572
- Danışmanlar: PROF. DR. AHU ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: farengeal hava yolu, maksiller sinüs, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Sınıf III bimaksiller ortognatik cerrahi, Pharyngeal airway, maxillary sinus, Cone Beam Computed Tomography, Class III bimaxillary orthognathic surgery
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, iskeletsel Sınıf III vakaların çift çene ortognatik cerrahi sonrası farengeal hava yolu ve maksiller sinüs hacim değişikliklerini değerlendirmektir. Çalışma için iskeletsel Sınıf III malokluzyona sahip ortodontik tedavi ile birlikte bimaksiller ortognatik cerrahi gerektiren 17 hasta (11 kadın, 6 erkek) seçilmiştir. Volumetrik ölçümler operasyon öncesinde ve operasyondan 3.9±0.87 ay sonra alınan Cone Beam bilgisayarlı tomografi (CBBT) görüntüleri üzerinde yapılmıştır. Tüm CBBT görüntüleri yeniden üç boyutlu görüntü oluşturmak, farengeal hava yolu ve maksiller sinüs hacmini ölçmek amacıyla Materialise firması (Materialise Avrupa, Genel Merkez, Leuven, Belçika) tarafından hazırlanan MIMICS 14.0 yazılımı kullanılarak analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Farengeal hava yolu ve maksiller sinüslerin preoperatif ve postoperatif dönemdeki hacimleri ve bu hacimsel değişiklikler ile cerrahi operasyon sırasında yapılan çene hareketlerinin miktarları arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışma erkeklerde sadece alt ve toplam farengeal hava yolu hacminde önemli miktarda azalma olduğunu, maksiller sinüste önemli miktarda azalma olduğunu ve iskeletsel hareketler ile farengeal hava yolu ve maksiller sinüs hacmindeki değişiklikler arasında bir korelasyon bulunmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the pharyngeal airway and maxillary sinus volume changes after bimaxillary surgical treatment of Class III skeletal deformities. Seventeen Class III skeletal patients (11 females, 6 males) who required bimaxillary orthognathic surgery as a part of their orthodontic treatment were selected. Volumetric measurements were performed using Cone Beam Computed Tomograpy (CBCT) scans, preoperatively and 3.9±0.87 months postoperatively. All the CBCTs were assessed and analyzed using MIMICS 14.0 software launched by Materialise (Materialise Europe, World Headquarters, Leuven, Belgium), in order to reconstruct three-dimensional images and calculate the volume of the pharyngeal airway and the maxillary sinuses. The preoperative and postoperative volumes of pharyngeal airway and maxillary sinuses, and the relation between the amounts of surgical movements of the jaws and the above volumes were statistically evaluated. The results of the present study showed a significant decrease only for lower and total pharyngeal airway volumes in males, a significant decrease in the volume of maxillary sinus, and no correlation between the skeletal movements and the volumetric changes of the pharyngeal airway and the maxillary sinus.