Decision support systems (DSS) and DSS development tools
  1. Tez No: 2936
  2. Yazar: MELİH ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünleşik Yazılım Paketleri, Elektronik Tablolar, Framework, Grafik Programları, Karar Destek Sistemleri, Kelime İşleyiciler, KnowledgeMan, Symphony, Yöne t i m Bil g i... S i s t eml eri, Yöneylem Araştirma Metodları, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri. ıı, DBMS, DSS, DSS Development Strategies, Framework, Graphics Packages, Integrated Software Packages, KnowledgeMan, MIS, Management Science Techniques, Spreadsheets, Symphony, Word Processors
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
ÖZET KARAR DESTEK SİSTEMLERİ (KDS) VE KDS GELİŞTİRME ARAÇLARI ÇETİN, Melih Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ziya Aktaş Şubat 1988, 213 sayfa Bilgisayar sistemlerindeki hizli gelişmeler, yöneticilerin karar verme mekanizmalarının daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bu tez çalışmasinda, bilgisayarların Elektronik Bilgi işlemden ve Yönetim Bilgi Sistemlerinden Karar Destek Sistemlerine kadar uzanan gelişimi, çeşitli KDS geliştirme metodları ile birlikte incelenmiştir. KDS geliştirme amacl ile yaygin olarak kullanılan elektronik tablolar, veri tabanı yönetim sistemleri, grafik paketleri ve kelime işleyiciler ayri ayri ele alınmıştır. Bu araçların bir birleşimi olan ve yakın zamanda tanıtılan bazı bütünleşik yazılım paketleri ise bir örnek çalışma üzerinde incelenmiştir, incelenen bu paketler arasında KnowledgeMan, Symphony ve Framework paketleri bulunmaktadır. Çalışmanın sonunda elde edilen bazı sonuçlar da sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DECISION SUPPORT SYSTEMS (DSS) AND DSS DEVELOPMENT TOOLS ÇETİN, Melih M.S. in Computer Eng. Supervisor : Prof. Dr. Ziya Aktaş February 1988, 213 pages Rapid developments in the microcomputer field have led to increases in the effectiveness of managerial decision making activities. This study is devoted to an investigation of recently developed tools that are used for that purpose. The stages of computer usage in business from Electronic Data Processing (EDP) and Management Information Systems (MIS) to Decision Support Systems (DSS) are presented together with a number of management science techniques and different DSS design methods. The most widely used DSS development tools including spreadsheets, database management systems, graphics packages, and word processors are studied separately. Some of the recently introduced integrated software packages, which are a combination of previously mentioned tools, are examined on a case. Such packages are KnowledgeMan, Symphony, and Framework. At the end some conclusions are drawn.