Development of an alternative sampler for the atmospheric gaseous pollutants
Atmosferde bulunan gaz fazı kirleticileri için alternatif bir örnekleyici geliştirilmesi
  1. Tez No: 29399
  2. Yazar: DURAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA TUNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Filtre Paket Sistemi, Azot Oksitler, Kükürt Dioksit, Gaz Fazı Nitrik Asit, Amonyak Gazı, Atmosferik Örnekleme, Filter Pack System, Nitrogen Oxides, Sulfur Dioxide, Gaseous Nitric Acid, Gaseous Ammonia, Atmospheric Sampling
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada gaz fazı kirleticileri için otomatik ömekleyiciiere alternatif olarak basit, ucuz ve etkili olan yeni bir örnekleyici geliştirildi. Geliştirilen örnekleyici otomatik analizörlerden 10 kat daha düşük gözlenebilme (tayin edilebilen en düşük konsantrasyon) sınırına sahiptir. Geliştirilen örnekleyici, özel kimyasal adsorbent veya absorbent emdirilmiş selüloz filitrelerden, bir hava pompası ve bir gaz akı ölçerinden oluşmaktadır. Selüloz filitreferde; sodyum karbonatla kükürt dioksiti, sodyum klorür ile atmosferdeki gaz fazı nitrik asiti, trietanolamin ile azot oksitleri (N02 olarak), ve okzalik asit ile de atmosferdeki gaz fazı amonyağı yüksek birer toplama verimi ile tutmak gerçekleştirilmiştir. Azot oksitler %87 lik bir verimle, diğer üç analit ise 100%' lük bir toplama verimi ile ömeklenebilmektedir. Azot oksitler hariç; S02, HN03, ve NH3 aynı anda ömeklenebilmektedirler. Fakat 1 U/dak. gibi düşük bir örnek hava akış hızı nedeniyle azot oksitler ayn olarak örnekJenmelidir.
Özet (Çeviri)
In this work an alternative sampler for the automated analyzers was developed to sample the gas phase pollutants in a simple, inexpensive, and efficient way. The developed sampler has a detection limit 10 times smaller than that of automated instruments have. The developed sampler, contains a pump, cellulose filters which were impregnated with special chemical adsorbents and/or absorbents, and a gas flowmeter. For the collection of S02 the filter papers were impregnated with sodium carbonate and for the sampling of nitric acid and ammonia the filter papers were impregnated with sodium cloride and oxalic acid, respectively. For the collection of atmospheric nitrogen oxides (as N02) the cellulose filters were impregnated with triethanolamine. The collection efficiencies for the sulfur dioxide, nitric acid, and ammonia were around 100% and for the nitrogen oxides it was around 87%. The three pollutants, namely, sulfur dioxide, nitric acid, and ammonia can be sampled simultaneously but the nitrogen dioxide is sampled individually because of low flow rate of air sample around 1 IVmin.