Synthesis and electrochemical study of tetracarbonyl (nı:ı-diene) metal (o) complexes of the group vıb elements
Vıb grubu elementlerinin tetrakarbonil (nı:ı-dien) metal (o) komplekslerinin sentezi ve elektrokimyası
- Tez No: 29400
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Carbonyl, Chromium, Cyclooctadiene, Electrochemistry, Molybdenum, Norbomadiene, Tungsten
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz VIB GRUBU ELEMENTLERİNİN TETRAKARBONİL(T12:2-DİEN)METAL(0) KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE ELEKTROKİMYASI AYGÜNEY, Ayten Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkar Mayıs, 1993, 97 sayfa (CO)4M( *n2:2-dien) genel formülündeki kompleksler (M: Cr, Mo, W ; dien: 1,5-siklooktadien (COD), norbornadien (NBD)) literatürde belirtilen yöntemlerle sentezlenerek yapıları İR ve NMR spektroskopisi yardımıyla tanımlandı. Yaklaşık düzgün sekizyüzlü yapıdaki (CO)4M(COD) ve (CO)4M(NBD) komplekslerinde dien ligandları iki cis konumda metale C=C bağlarıyla koordine olmuşlardır. Elde edilen komplekslerin indirgenme ve yükseltgenme tepegerilimleri dönüşümlü voltametri yöntemiyle asetonitril ve diklorometan çözücülerinde ölçüldü. Krom komplekslerinin birinci yükseltgenme tepe potansiyelinde kuazi-tersinir olarak bir elektron aktarım tepkimesi verdikleri ölçülen dönüşümlü voltammogramların literatürdeki benzer bileşiklere ait değerler ile karşılaştırılmasından anlaşıldı. Metal atomunun (Cr, Mo, W). ligandın (COD ve NBD), kullanılan çözücünün (CH3CN, CH2CI2) ve aletin tarama hızının elde edilen komplekslerin elektrokimyasal davranışlarına etkileri incelendi. Genelde, komplekslerin elektrokimyasal davranışlarının değişen merkez atomunun ve çözücünün özelliklerine bağlı olarak değiştiği, fakat ligand değişiminden etkilenmediği gözlendi. Bazı komplekslerin birinci yükseltgenme pik potansiyelinde elektrolizleri yapıldı. Elektroliz sırasında ürünün oluşması belirli aralıklarla alınan İR spektrumları ve dönüşümlü voltammogramları yardımıyla izlendi. Anahtar Kelimeler; Elektrokimya, Karbonil, Krom, Molibden, Norbornadien, Siklooktadien, Wolfram. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 405.01.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND ELECTROCHEMICAL STUDY OF TETRACARBONYL- ( T12:2-DIENE)METAL(0) COMPLEXES OF THE GROUP VIB ELEMENTS AYGÜNEY, Ayten M. Sc. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkar May, 1993, 97 pages Tetracarbonyl( T)2:2-diene)metal(0) complexes (M: Cr, Mo, W; diene: 1,5-cyclooctadiene, COD and norbomadiene, NBD) were synthesized and characterized by IR- and NMR spectroscopies. Spectral data indicate that the NBD and COD ligands are coordinated to the metal atom through two C=C bonds in two cis positions in the pseudo-octahedral structure. Electrochemical behaviour of the complexes was studied by using cyclic voltammetry in acetonitrile and dichloromethane solutions. The iiireduction and oxidation peak potentials were measured and compared with those of similar complexes known in literature. It was observed that chromium complexes give quasi-reversible one electron transfer reaction. The effect of the central atom (Cr, Mo, W), the ligand (COD and NBD), solvent used (CH3CN, CH2CI2) and scan rate was also studied. Although the oxidation and reduction peak potentials of the complexes are affected by the change of the central atom and solvent used, they are not influenced by the change of the ligands. In order to determine the number of electron involved, the controlled potential coulometric analysis was carried out at the first oxidation potentials of some complexes. The electrolyses of the complexes were followed by taking IR spectra and running the cyclic voltammograms of the solution.