Su kaynakları yönetiminde ticarileşme eğilimi
Commercialization trend on water resources management
- Tez No: 294028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Su Yönetimi, Ticarileşme, Özel Sektör, Su Sorunu, water, water management, commercialization, private sector, water problem
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı, küreselleşme ve beraberinde getirmiş olduğu özelleştirme sürecinin, su kaynakları yönetiminde neden olduğu ticarileşme eğilimini incelemektir. Su kaynakları ve hizmetlerinde yaşanan ticarileşme eğiliminin, sivil toplum kuruluşlarına, uluslararası örgütlere ve devletlere yansımaları değerlendirmektir.Birçok ülke su sıkıntısı çekmekte, dünyanın bazı bölgelerinde ise su kıtlığı yaşanmaktadır. Dünyadaki tüm insanlar için son derece önemli olan su kaynakları, iklim değişikliği, kuraklık, sel ve kirlilik gibi olumsuzlukların etkisi altındadır. Bunun yanında su kaynakları yönetimindeki etkinlikten uzak uygulamalar da önemli bir diğer sorun alanıdır. Bu noktada kamu sektörü; etkinlik ve verimlilik açısından, su kaynakları yönetimi konusunda yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla sorunun çözümü için sahip olduğu finansal güç ve kaliteli hizmet anlayışı nedeniyle özel sektör ön plana çıkmaktadır.Özel sektör, su hizmetlerinin sağlanması konusunda, suya maliyet fiyatlarını da ekleyerek, etkin kaynak kullanımı ve kaynakların bakımı hususunda önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Ancak suyun özel sektör tarafından yönetilmesinin bir takım sorunlara yol açacağı yönünde iddialara rastlamaktadır. Bu iddialar, suyun bir insan hakkı olduğu düşüncesine dayanmaktadır.Türkiye, dünyadaki birçok ülkede olduğu gibi, su kaynakları yönetiminde bazı sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunların çözülmesi için su hizmetlerinin özelleştirilmesi ve suyun ticarileşmesi yönünde bir eğilim mevcuttur. Bu çalışmanın temel tezi, Türkiye'de su kaynakları yönetiminde bir ticarileşme eğiliminin bulunduğunu ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this article is to study the commercialization trend in the management of water resources under the influence of globalization and process of privatization. It is investigated the effects of commercialization trend of water resources and services on non-governmental organizations, international organizations and states.Many countries are facing water shortage. In some regions of the world, water scarcity is being experienced. Water resources which are very important for everyone are under the influence of some threats like climate change, drought, flood and pollution. Moreover, the existence of non-effective implementation of policies on water resources management is another problem. In this point, public sector has been remained insufficient in the management of water resources. In order to solve the problem, private sector is becoming priority because of its financial power and qualified service mentality.Private sector has an important function in terms of effective using and maintaining of water resources. Because it takes into account the cost prices of the water resources. There are some arguments about that managing water resources by private sector will have some troubles. These arguments are based on this opinion: Water is a human right.Turkey, like many other countries in the world, have some problems in the management of water resources. In order to overcome these problems, there is a trend in privatization of water services and commercialization of water resources. The main proposition of this thesis is to show the existence of commercialization trend in the management of water resources in Turkey.