Kurumsal yönetim bağlamında yönetim kurulu yapılarının ihracat performansına etkileri: Türkiye örneği
The ınfluence of the structure of board of dırectors ınto the exportıng performance ın the context of corporate governance: The case of Turkey
  1. Tez No: 294057
  2. Yazar: OZAN KALAYCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY İLHAN NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Export, Export Performance, Corporate Govarnance, Board of Directors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın temel amacı kurumsal yönetim bağlamında yönetim kurulu yapılarının, ihracatçı firmaların ihracat performansına etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin her yıl yaptığı ?İlk 1000 İhracatçı? çalışmasından yola çıkılarak, Türkiye'de 2009 yılı itibariyle en fazla ihracat yapan 221 firmanın 2007-2008-2009 periyodundaki yönetim kurulu yapıları ile ihracat performansları arasındaki ilişki araştırılmaktadır.Bu çalışmanın katkısı, gelişmekte olan ülkeler açısından Türkiye örneğini oluşturmasıdır. İkinci katkısı ise, ihracat performansının ölçümünde finansal ve finansal olmayan ölçütlerin bir arada kullanılmış olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the influence of the Board ofDirectors Structure to the exporter companies exporting performances on the basis ofCorparate Governace. In this context, with the help of the study, First 1000 ExportingFirms, prepared by Turkish Exporters Assembly annually, during the period 2007-2008-2009 the relationship between the executive board structure and exporting performance ofthe most exporting 221 firms in Turkey as of 2009 is analyzed.The contribution of this study is to comprise a Turkish sample in terms ofdeveloping countries. The other one is, managing the financal and non-financial criterias tomeasure the export performance.