Miscibility studies on methylmetacrylate co-methacrylic acıd with ionomers of styrene co-sulfonated styrene
Metilmetakrilat-metakrilik asit kopolimeri ile sülfonlaşmış polistiren iyonomerlerinin karışabilirlik çalışması
- Tez No: 29406
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Blend (SPS/MMA-MAA), Karışabilirlik, Özellikleri, Viskometrik, Isıl ve Spektroskopik, Blend (SPS / MMA-MAA ), miscibility, Ab parameter, Characterization, Viscosimetric, Thermal and Spectroscopic
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
oz METİLMETAKRİLAT-METAKRİLİK ASİT KOPOÜMERİ İLE SÜLFONLANMIŞ POLİSTİREN İYONOMERLERİNİN KARIŞABİLİRÜK ÇALIŞMASI YURTSEVEN.Nebahat Yüksek Lisans Tezi, Kimya Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Leyla ARAŞ Haziran, 1993,70 sayfa Bu çalışmada iyonomer / polimerik asit sisteminin kanşabilirliği sülfonlanmış polistiren ile metilmetakrilat-metakrilik asit kopolimer çiftleriyle seyreltik çözelti viskometresi kullanılarak incelendi. Örnekler ısısal ve spektroskopik yöntemlerle de karakterize edildi. Polimer karışımları üç değişik oranda ( 25 %, 50 % ve 75 % ) çözeltiden çöktürme tekniği kullanılarak hazırlandı.Blendlerin intrinsik viskoziteleri blend kompozisyonunun fonksiyonu olarak diokzan ( e = 2.24 ) mve THF ( e = 7.4) içerisinde üç değişik sıcaklıkta ölçüldü ( 20 °C, 25 °C ve 30° ). Örneklerin karışabilirliği Krigbaum ve Wall teorisinden hesaplanan Ab parametresi ile karakterize edildi. SPS'nin nötürleştirilmesinde kullanılan metalin yükünün karışabilirliğe etkisini incelemek için. Na ve Zn tuzları kullanıldı. Viskometrik ölçümlere göre, sıcaklık, sülfonlama yüzdesi, çözücünün polarlığı ve kullanılan metalin yükü karışabilirlik üzerinde etkin olduğu saptandi.Tüm bu sonuçlar aynı zamanda FTIR, DSC ve kapasitans ölçümleri ile de desteklendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MISCIBILITY STUDIES ON METHYLMETHACRYLATE co-METHACRYLIC ACID WITH IONOMERS OF STYRENE co-SULFONATED STYRENE YURTSEVEN, Nebahat M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Leyla ARAS June, 1993, 70 pages In this work miscibility of ionomer/polymeric acid system was studied on the polymer pairs of sulfonated polystyrene and methylmethacrylate- methacrylic acid copolymer by using dilute solution viscometry.The samples were also characterized with thermal and spectroscopic methods. Blends of the polymers have been prepared in three different weight fractions (% 25, % 50 and % 75) by using solution blending technique.The intrinsic viscosities of the blends have been measured in dioxane (e = 2.24) and in THF (e = 7.4) as a function of blend composition at three differenttemperatures ( 20 °C, 25 °C and 30 °C ). The miscibility of the polymer blend mixtures is characterized by the parameter Ab from the Krigbaum and Wall theory To observe the effect of the valency of the metal used in the neutralization of the SPS acid Na and Zn salts of SPS have been used. According to viscometric measurement, it can be said that the temperature, the percentage of sulfonation, the polarity of the solvent and the valency of the metal are all effective on miscibility. These results are also supported by FTIR, DSC and Capacitance measurements.