Miscibility studies of some water soluble polymer blends
Suda çözünen bazı polimer blendlerinin karışabilirlik çalışması
- Tez No: 131652
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNER, YRD. DOÇ. DR. CEMİLE GÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karışabilirlik, Uyumluluk, Etkileşim, Viskozite, Yoğunluk, Dekstran, Poly(vinil pirolidon). vı, Miscibility, Compatibility, Interaction, Viscosity, Density, Dextran, Polyvinyl pyrrolidone). IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET SUDA ÇÖZÜNEN BAZI POLİMER BLENDLERİNİN KARIŞABİLİRLİK ÇALIŞMALARI Kars, Dilek Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı; Assist. Prof Dr. Cemile Göksel Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ali Güner August 2003, 84 sayfa Dekstran (Dx) (dört farklı molekül ağırlığıyla)/PVP'nun karışabilirlik davranışı seyreltik çözeltide viskometri ile 25°C'da çalışılmıştır. Dx/PVP blendleri 20:80, 40:60, 60:40 ve 80:20 bileşimlerinde suda hazırlanmıştır. Her bir polimerin ve blendlerinin viskozite sonuçları, karışabilirlik parametrelerine, AbMtAkMtABtfi, a,p dayanılarak yorumlanmıştır. Dx ve PVP'nunkarışabilirliği Dx'nin molekül ağırlığı ve kütle kesrine göre azaldığı bulunmuştur Viskozite bulgularını kıyaslamak üzere seyreltik çözelti yoğunluk ölçümleri yapılmıştır. Kısmi spesifik hacim ölçümlerine dayanılarak karışabilirlik kriteri, Al», kulllanılarak polimer çiftleri arasındaki etkileşim değerlendirilmiştir. Son olarak UV-Vis spektroskopisi ile Dx ve PVP arasındaki olası spesifik etkileşimler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MISCIBILITY STUDIES OF SOME WATER SOLUBLE POLYMER BLENDS Kars, Dilek M.Sc, Department of Chemistry Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cemile Göksel Co-Supervisor: Prof. Dr. Ali Güner August 2003, 84 pages Miscibility behavior of four different molecular weight dextran, Dx, with polyvinyl pyrrolidone),PVP, was studied in dilute solution by viscometry at 25° C. Blends with Dx/PVP compositions of 20:80, 40:60, 60:40 and 80:20 were prepared in water. The viscosity results of each polymer and their blends were interpreted in terms of miscibility parameters AbAB,AkAB,AB,ju,a,0. Miscibility between Dx and PVP was found to decrease with weight fraction and molecular iiiweight of Dx. The dilute solution density measurements were conducted in order to compare with the viscosity findings. Based on the partial specific volume measurements, another miscibility criterion, Au, was used to evaluate the interaction between this polymer pair. Finally, the existence of specific interactions between Dx and PVP was investigated by UV-Vis spectroscopy.