Dünya ekonomisinde yaşanan başlıca ekonomik krizlerin analizi ve krizden çıkış politikaları öneriler ve görüşler
Analysis of major economic crises and the world economy in crisis recommendations and comments leave policies
- Tez No: 294063
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET HACIİBRAHİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Krizin Etkileri, Dünya Krizleri, Gelişmekte Olan Ülke Krizleri, Economic crisis, Outcomes of the crisis, World crises, Crisis in developing countries
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Kriz, önceden bilinmeyen ya da öngörülemeyen bazı gelişmelerin makro düzeyde devlet; mikro düzeyde ise firmaları ciddi olarak etkileyecek sonuçlar ortaya çıkarmasıdır. Çalışmada krizleri analiz etmeye 1873 yılında meydana gelen Dünya Büyük Ekonomik Krizi ile başlanmıştır. Kaynaklarda 1929 krizi dünya çapındaki ilk kriz olarak geçmektedir. Fakat 1873 krizi 1929 krizinden çok daha derin bir ekonomik kriz olup, bütün dünyayı sarmış, hiçbir devletin başka devlete borç verecek imkânı kalmamıştır. 1929 Büyük Bunalımından beri dünya ülkeleri birçok ekonomik krizle karşı karşıya gelmiştir. Küreselleşen, dolayısıyla giderek birbirine daha bağımlı hale gelen ülkeler yaşanan her kriz döneminden az ya da çok etkilenmektedirler. 1990'lı yıllardan sonra yaşanan krizlerin yayılmacı etkisi yeni teorilerin ortaya atılmasına neden olacak kadar öneme sahip olmuştur. Tüm bunların yanında, ülkelerin kendi iç ekonomik ve siyasal çalkantıları da krizlere neden olmaktadır. Özellikle yabancı sermayenin bu tür iç istikrarsızlıklara karşı duyarlı olması nedeniyle, böyle bir durumda kolayca ülkeyi terk etmesi, yaşanan krizlerin etkisini derinleştirmektedir.Bu çalışmanın amacı, dünya ekonomisinde yaşanan başlıca ekonomik krizleri analiz etmek ve krizden çıkış politikalarını ortaya koymaktır. Çalışmada öncelikle kriz kavramı, ekonomik kriz türleri ve ekonomik krizlerin etkileri incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde dünya ekonomisinde yaşanan başlıca krizlerin nedenleri, yayılması, etkileri ve krizden çıkış politikaları anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Crises are unexpected or unpredictable progresses that lead to situation affecting seriously government at the macro level and firms at the micro level. The study starts with an analysis of the 1873 Long Depression (Panic of 1873). Literature refers The Great Depression of 1929 as the first international crisis. Yet Long Depression was a deeper economic crisis embracing the world and during the depression no country could loan the others. Since The Great Depression world countries has faced many economic crisis. As a consequence of the globalization and interdependence, all countries felt the crises more or less. Contagious effects of the crises particularly following 1990s have resulted in the creation of new theories. Nevertheless internal economic and political instabilities of a certain country may also lead to a crisis. In case of instability, due to the great sensibility of the foreign capital, outflow of foreign capital may intensify the damages of crisis.This study aims to analyze major economic crises in the world economy and defines the recovery policies. Study deals firstly the types and effects of the economic crisis. Then it explores in the second chapter the underlying causes and outcomes of the major economic crises, the way they disseminate and the applied recovery policies.