Türkiye'de Romanlar ve suçluluk: Kırıkkale ili örneği
The Romans of Turkey and the delinquency : The example of Kırıkkale city
  1. Tez No: 294103
  2. Yazar: CENGİZ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN GELERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Haymatlos, Roman, Çingene, Şikago Okulu, Kentleşme, The Staatenlos, Gypsy, Roman, Chicago School, The Urbanization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
?Roman? sözcüğü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önyargılar ve şüpheler içinde karşılanan bir kavramdır. Romanlar, birlikte yaşadıkları toplumdan aykırı yaşamaya devam eden bir topluluk olup, yüzyıllar boyunca dünyanın dört bir yanında yaşayan ancak vatanları ve nereden geldikleri kendileri tarafından dahi yeterince bilinmeyen bir toplumdur.Kendileri tarafından yazılmış bir tarihleri yoktur. Tüm Romanların vatanım diye sahiplendikleri bir toprak parçası da yoktur. Herkesin gözünde işe yaramayan, serseri, illegal işlerle yaşamlarını sürdüren, karanlık insanlar olarak görülen bu insanlar, suçlu olarak damgalanmakta, asla topluma uyum sağlamayacakları düşünülmekte ve önyargıların hâkim olduğu bir topluluk olarak görülmektedir. Ancak Romanlar nerede yaşarlarsa yaşasınlar içinde bulundukları toplumun sadık birer üyesi olmuşlardır.Romanların tamamı suçlu mudur? Romanlar neden suça karışırlar? Hangi tür suçlara karışırlar? Romanların suça karışma nedenleri nelerdir? Çalışmamızda; bu soruların cevapları bulunmaya çalışılarak Romanların sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.Romanlar hakkında yeteri kadar uluslararası araştırma ve literatürün bulunmamasının yanında, ?Türkiye Romanları? hakkındaki literatürün çok az olması ve Kırıkkale Romanları hakkında ise hiçbir kaynağın ve bilimsel çalışmanın olmaması, Romanların kendilerini gizli bir toplum gibi göstermeye çalışmaları ve sorulara doğru yanıt vermemeleri yapılan çalışmada karşılaşılan güçlüklerdir. Kırıkkale ilindeki Romanların araştırma konusu olması ise çalışmanın sınırlılığıdır. Literatür taraması dışında mülakat, yerinde gözlem, istatiksel verileri toplama, Romanların hangi tür suçlara karıştıklarına yönelik yapılan görüşmeler ve arşiv taraması ile veriler toplanarak analiz yapılmış, Romanların sorunlarının çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The word ?gypsy? is a concept met with suspicions and prejudies not only in the world but also in our country. The romans, continue to live stubbornly inconsistent with the comunity in which they live, are member of a society that live in all around the world for centuries without even knowing from where they do come and where exactly their origin is.They don?t have a history written by them. There is not any territory owned by Romans as a homeland. The Romans that are seen as useless, criminal and bandits ara accepted as real criminals by comunity. However, wherever they live they are the loyal members of the comunity they live in.Are they all criminals? Why do they take part in crime? What sort of crimes do they commit? Why do they commit a crime? In our work trying to find answers to these questions we made some suggestions to the The Roman? problems.There is not sufficient research on Roman in national and international area and there is no research on the Romans of Kırıkkale. The Romans showed themselves as misterious society, and they are not answering the questions made to them in a correct ways. There are the difficulties that me met in our research. And the confine of our research is that it is made just on Kırıkkale?s Roman.In our work we made data mining, conversation, observing in their living space, getting statistical datas, interviews on the crimes that they commit and at the end we made suggestions to their problems.