Toplumsal cinsiyet çerçevesinde kadın mağduriyeti
Women victimization in the frame of gender
- Tez No: 294104
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Mağdur, Mağduriyet, Aile içi şiddet, Tecavüz, Gender, Victim, Victimization, Domestic violence, Rape
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Kadına yönelik şiddet, bir insan hakları ihlali ve bir sağlık sorunu olarak, günümüz toplumlarında görülen evrensel bir problemdir. Kadın ve erkek arasındaki cinsiyet eşitsizlikleri sonucu oluşan kodlarla beslenen kadına yönelik şiddet, her yaş, eğitim ve gelir düzeyinde sıklıkla görülen toplumsal bir sorundur.Kadınlara yönelik şiddet, sadece uygulayıcılar tarafından değil, çoğu zaman tüm çevre tarafından da yaşatılmakta, ve kadın mağduriyeti pekiştirilmektedir. Kadınlar, maruz kaldıkları şiddet tiplerine göre yargılanmakta, suçlanmakta ve şiddet hak ettiği gerekçesiyle, şiddet eylemi meşrulaştırılmaktadır. Dolayısıyla kadın şiddeti bu onaylanma ile sürmekte ve sürekli kendini yinelemektedir. Bu noktada, şiddete ve kadın mağduriyetine bakışı ortaya koymak önem kazanmaktadır.Tüm bu açıklamalar ışığında bu çalışma, aile içi şiddet ve cinsel şiddete uğrayan kadınlara toplumsal bakışı araştırmaktadır. Bu bağlamda, sonuçlara ulaşmak için nitel veri toplama yöntemini kullanan bu araştırmada, alt sosyo-ekonomik seviyeden bireyler seçilmiş ve Ayrancı ile Dışkapı semtlerinde katılımcılara daha rahat ulaşılabileceği düşüncesiyle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Seçilen bireylere kartopu örneklem yoluyla ulaşılmış ve 16 adet yarı yapılandırılmış soru yöneltilmiştir.Araştırma sonuçlarında kadına yönelik şiddetin özellikle erkekler tarafından belli gerekçelerle onaylandığı, özellikle cinsel şiddet mağduru kadınlara yönelik suçlayıcı bulgular elde edilmiştir.Kadınlar da ise, mağdur kadına yönelik daha esnek bir yaklaşım belirlenmiştir.Toplumsal cinsiyet algıları, kadınlarda değiştirilemez boyutta olmazken, erkeklerde değişime dirençli olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence against women, as a negligence of human rights and a health problem, is a universal problem in today?s societies. Violence against women, fed by some codes that exist as a result of some gender inequalities is a social problem that can be seen often in every age, education, and socioeconomic level.Most of the time, violence against women is committed and enforced not only by the offenders, but also by the whole environment and society. Women are judged, indicted, and their violent victimization is even legitimized according to the violence types they are exposed to. Therefore, the violence still continues and always repeats in this supporting and justifying setting. At this point, it is very critical to lay out the aspects on violence against women.In the light of these explanations, this study examines the social view about women that are exposed to domestic violence and gender discrimination. In that regard, a qualitative methodology is applied in this research, and interviews are made with socioeconomically low individuals residing in Ayrancı and Dışkapı. These interviewees are selected by snowball sampling and they are asked 16 semi-structured questions during the interviews.The findings of the research show that violence against women, mostly by the males, is justified depending on some reasons, and there is significant evidence that sexually victimized women are indicted by the males. Among females, violence against women is approached more softly. It is also found that social gender perceptions are not unchangeable among females, whereas it is pretty tough to change those perceptions among males.