Güvenlik alanının demokratik denetimi: Türk Silahlı Kuvvetlerinin Sayıştay denetimi örneği
Democratic control of security area : Case of supreme Audit of Turkish Armed Forces
  1. Tez No: 294108
  2. Yazar: MEHMET IŞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Public Administration, Finance, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik Alanı, Demokratik Denetim, Sayıştay Denetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri, Demokrasi-Siyaset Kültürü, Security Area, Democratic Control, Supreme Audit, Turkish Armed Forces, Democracy-Political Culture
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Tarih boyunca yaşanan tecrübeler, ülkenin ve vatandaşların korunması amacıyla güç kullanma yetkisini elinde bulunduran güvenlik alanında faaliyet gösteren kurumların özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetlerinin ve politikalarının, demokratik toplumun ihtiyaçları doğrultusunda denetlenmesini zorunlu kılmaktadır. Demokratik denetim sürecinin yasama, yürütme ve yargı gücü ile birlikte sivil toplum tarafından gerçekleştirilmesi gerekliliği ise, sahip olduğu özellikleriyle Sayıştay denetimini ön plana çıkarmaktadır.Bu nedenler ile çalışmanın birinci bölümünde güvenlik alanının demokratik denetiminin genel çerçevesi ve unsurları; ikinci bölümde güvenlik alanının Sayıştay denetiminin kavramsal ve pratik uygulamaları irdelendi. Son bölümde ise araştırmanın somut olayı olan ?Güvenlik Alanının Demokratik Denetimi Perspektifinden Türk Silahlı Kuvvetlerinin Sayıştay Denetiminde Uygulama Sorunu? nedenleri ve çözüm önerileri ile ele alındı. Somut olay, görüşme yöntemi kullanılarak konusunda uzman kişilerden elde edilen bulguların analiz edilmesiyle birlikte çalışıldı.Sonuç olarak Sayıştay, güvenlik alanının demokratik denetimi perspektifinden; TSK'nın gelir ve giderlerinin denetiminde, TSK'nın elinde bulunan devlet mallarının denetiminde, TSK'nın verimlilik, etkinlik ve tutumluluk değerlendirmesinde, TSK'nın faaliyet sonuçlarının ölçülmesinde ve TSK ile ilgili raporlama faaliyetlerinde uygulama sorunu yaşamaktadır.TSK'nın Sayıştay tarafından denetlenmesinin bütün boyutlarında yaşanan uygulama sorununun nedenleri ve çözüm önerileri ise; Hukuksal Düzenlemeler, Kurumsal Yönetim ve Demokrasi-Siyaset Kültürü faktörlerine dayanmakla birlikte bu faktörlerin besleyici ana unsuru olarak karşımıza Demokrasi-Siyaset Kültürü çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The experiences throughout history, according to the needs of a democratic society, make the control of the activities and policies of the institutions operating in security area which hold the authorization to use force in order to protect the citizens of the country in particular Turkish Armed Forces (TAF) necessary. Necessity of realization of the democratic control process by civil society together with the legislative, executive and judicial power, brings Turkish Court of Accounts (TCA) to foreground due to its characteristics.Therefore, in the first chapter of my study general framework and elements of democratic control of the security area is scrutinized; in the second chapter conceptual and practical applications of Supreme Audit of the security area are examined. In the last chapter, concrete case of the study, the ?Democratic Control of Security Area from the Perspective of Practice Problem in the Supreme Audit TAF" is discussed with causes and solutions. The concrete case is studied with the analyze of the findings reached as a result of interviews with experts.As a result, from the democratic control of security area perspective; TCA faces with application problems in audit of TAF?s income and expenses, in audit of state property possessed by the TAF, in TAF productivity, efficiency and economy assessment, in measurement of the TAF activity results and in the reporting activities related to the TAF.Although, causes of the application problem regarding the supreme audit of TAF and solutions to the problem in all dimensions are based on the Legal Regulations, Corporate Governance and Democracy-Political Culture; Democracy-Political Culture appears as the main sustaining element.