Terörizmin tanım sorununun güvenlik eksenli uluslararası ilişkilere etkileri
International Law and international cooperation issues created by the problem of defining terrorism
- Tez No: 294109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN BEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Uluslararası Terörizm, Uluslararası Hukuk, Dış Politika, Güvenlik, Terrorism, International Terrorism, International Law, Foreign Policy, Security
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışmasında; dış politika kavramı, terörizmin devletlerin dış politikalarına etkileri, uluslararası işbirliği ve uluslararası hukuk kavramları etrafında terörizmin tanımlama sorunları incelenmiştir.Dünyanın her yerinde toplumun huzuruna, temel değerlerine karşı evrensel bir tehdit oluşturmuş ve oluşturmaya devam etmekte olan ?terörizm? ve bu kavramın uluslar arası alanda tanımlanamama sorunu ile bu sorunun uluslararası alanda oluşturduğu sorunlar detaylı bir şekilde incelenmiştir.Günümüzde artık ülkelerin sınırları içerisinde kalmayıp, küresel bir nitelik kazanan ?terörizmin?; bu sınırları aşan niteliğinden ötürü, devletlerarasında uluslararası hukukun oluşturulması ve ortak stratejileri içeren uluslararası işbirliği kaçınılmaz olmuştur. Özellikle 11 Eylül 2001 ABD terör saldırılarından sonra, gerek uluslararası bir hukuk oluşturma gerekse terörizmle mücadele konusunda uluslararası işbirliği arayışları hız kazanmıştır. ABD gibi güçlü ve olağanüstü korunduğu düşünülen bir ülkenin dahi bir terörist saldırıya uğraması, beraberinde farklı güvenlik algılamalarını ve güvenlik arayışları da getirmiştir. Bu saldırılar sonrasında birçok ülkenin, özellikle de ABD'nin güvenlik algılamalarında değişiklikler olmuştur. Bu gelişmeler sonrasında oluşan kavram arayışında ise en büyük sorun ortak bir terör ve terörist tanımının yapılamaması olmuştur. Bu tanımlamaların yapılmasında bir çok noktada asgari müştereklerde buluşulabilmişse de, bazı politik sebepler veya ülkelerin ulusal çıkarları gereği, bir ülkenin `terörist' dediğine diğer bir ülkenin `özgürlük savaşçısı' vb. isimler verilmesi noktasında bir birliktelik sağlanamamıştır.Terörizmin neden evrensel bir tanımının yapılamadığına odaklanan bu çalışmada, bu tanımlama sorunu detaylı şekilde incelenmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
After the mile stone of 9/11 attacks, the collaboration efforts and the attempts to establish a common international body of law against terrorism has gained major momentum globally. After this attack, it was clearly understood that no country in the world including the superpowers has assurance of not being victimized by terrorism operating over borders. Many governments, especially the government of United States reconsidered their perception of threat and made changes in their security policies accordingly. Some nations stressed the necessity of finding a common ground on legal issues and starting a united struggle against terrorism. However, the attempts of making a comprehensive definition of terrorism on which the further cooperation intended to be built were unsuccessful due to the different political reasons and national interests. The disagreements around a clear definition of terrorism caused many instances, in which some countries defined certain groups as terrorists while others called them freedom fighters.In this thesis, the effects of terrorism on foreign policies of the governments, the importance of cooperation between countries, and the issues preventing the establishment of a common legal platform against terrorism are examined in detail. Moreover, the obstacles in front of an internationally agreed definition of terrorism are revealed and various solutions are suggested to resolve this problem.