Demokratik sistemler ve iç güvenlik yapılanmalarının karşılaştırılması: ABD, Fransa ve Türkiye örneği
Comparing democratic systems and the settlements of homeland security: With the example of USA, France and Turkey
- Tez No: 294107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HUSEYİN CİNOGLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Başkanlık Sistemi, Yarı Başkanlık Sistemi, Parlamenter Sistem, İç Güvenlik Yapılanması, Presidency System, Semi Presidency System, Parliamentary System, The Settlement of Homeland Security
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bugün en çok tartışılan konulardan biri, demokratik ülkelerdeki hükümet sistemleridir. Özellikle, hükümet bunalımları ve siyasi tıkanmalarla karşılaşan ülkemizde başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri tartışılmaktadır. Bu bağlamda, farklı bakış açılarıyla yapılan bu tartışmalar çerçevesinde, demokratik ülkelerdeki hükümet sistemleri analiz edilmelidir.Kuvvetler birliği ve kuvvetler ayrılığı dayanan hükümet sistemleri analiz edilirken farklılıklar ve benzerliklerin anlaşabilmesi için farklı hükümet sistemlerine sahip ülkeler ele alınmalıdır.Diğer taraftan bugün sıkça tartışılan konulardan bir diğeri, iç güvenlik yapılanmalarıdır. Değişen günümüz koşulları altında ortaya çıkan tehditler nedeniyle iç güvenliğin sürekliliğinin sağlanması konusu önem arz etmektedir. İç güvenlik alanında yaşanan sorunların temelinde iç güvenlik yapılanmalarından kaynaklanan problemlerin olduğu yadsınamaz bir gerçektir. İç güvenliğe yönelik tehditlere karşı mücadele zorunluluğu, hızlı ve etkili kararlar alabilen güçlü bir yürütme ve iç güvenliğin yeniden yapılandırılması taleplerini arttırmıştır.Bu çalışmada, başkanlık sistemine sahip ABD, yarı başkanlık sistemine sahip Fransa ve parlamenter sisteme sahip Türkiye üzerinden sistem analizi yapılıp, bu sistemlerin özellikleri, olumlu ve olumsuz yönleri karşılaştırma yapılarak incelenecektir. Bununla beraber, bu üç ülkenin sahip olduğu iç güvenlik yapılanmaları yine bir karşılaştırma profili ile ele alınacaktır. Bu bağlamda farklı hükümet sistemlerine sahip ülkelerdeki iç güvenlik yapılanmaları nasıl işliyor? Sorusuna cevap aranacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, one of the most controversial matters is the goverment systems in democratic states. Especially, presidency and semi presidency systems are disputed in our country where govermental crisis and political blocking are experienced. İn this context, goverment systems should be analyzed in democratic states in the frame of this disputes which are rised by the different perspectives.While goverment systems that is based on the division of power and unity of power is analyzed, States, which have different goverment systems, should be tackled because of their distinctness and similarities.On the other hand, another controversial matter, which is typically disputed, is the settlements of homeland security. The permanent settlement of homeland security one of the most important matter because of the threats which is formed by today?s world. This is the incontrovertible matter that there is the problems which is formed by the settlement of homeland security. The necessity of struggle for threats against homeland security increased demands dealing with a strong executive that will take a decision fastly and actively and the newly settlement of homeland security. İn this context, this study seeks an answer for this guestion: How does the settlements of homeland security operate in different countries that have different goverment systems?