Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları Işığında Özgürlük ve Güvenlik Hakkı
The Right of Liberty and Security of Person in the Light of European Court of Human Rights Decisions
  1. Tez No: 294112
  2. Yazar: BEYZANUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı, İhlal Kararları, Human Rights, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights, Right to Liberty and Security of Person, Decisions for Violation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin esas unsurlarından birini oluşturmaktadır ve son dönemlerde Türkiye'nin en çok mahkum edildiği Sözleşme maddelerinden olan adil yargılanma hakkı ve mülkiyet hakkından sonra ön sıralarda yer almaktadır.Bu çalışma iç hukuktaki eksikliklerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun hale getirilmesi amacıyla yargı alanında yapılan hızlı ve köklü değişikliklere rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurularda ve özgürlük ve güvenlik hakkının ihlali ile ilgili olarak verilen kararlarda azalmanın meydana gelmemesinin nedenlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır.Çalışmamızın birinci bölümünde, özgürlük, güvenlik ve hak kavramları üzerinde durulmuş, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kavramı ve tarihsel gelişimi inceleme konusu yapılmıştır.İkinci bölümde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinde yerini bulan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde incelenmiş, kişi özgürlüğü hakkının hangi unsurlardan oluştuğu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkına ilişkin yaklaşımlarına yer verilmiştir.Üçüncü bölümde, Türkiye hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurular ve sonrasında verilen ihlal kararlarının yıllara göre dağılımına ilişkin istatistikler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye hakkında verdiği emsal nitelikteki kararlar araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The right to liberty and security of person constitutes one of the basic elements of European Convention on Human Rights and takes place near the top after right to due process and property right that are Convention clauses Turkey is mostly convicted of in the recent times.The objective of this study is to exhibit the reasons why there have been no decrease in the applications to European Court of Human Rights and in the decisions made concerning the violation of right to liberty and security of person despite the rapid and radical changes in jurisdiction to make deficiencies in the domestic law conform to the European Convention on Human Rights.In the first section of the study, the concepts of freedom, security and right are emphasized and the concept of right to liberty and security of person and its historical development are examined.In the second section, the right to liberty and security of person prescribed in the article 5 of European Convention on Human Rights is examined in accordance with the decisions of European Court of Human Rights and the elements composing the personal freedom right and approaches of European Court of Human Rights concerning the right to liberty and security of person are indicated.In the third section, the applications to European Court of Human Rights about cases against Turkey are investigated. After that, statistics concerning the distribution of decisions for violation by years are stated. The precedent decisions given by European Court of Human Rights concerning Turkey are also investigated in this part.