Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında tutuklama
Arrest in the light of case-laws of European Court of Human Rights
  1. Tez No: 357549
  2. Yazar: ERDEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişi Özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Tutuklama, Yakalama ve Gözaltı, Özgürlük ve Güvenlik hakkı, Individual Freedom, European Court of Human Rights, Detention, Arrest, Right to Liberty and Security
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından, Türkiye hakkında en çok ihlal kararı verilen konulardan birisi özgürlük ve güvenlik hakkıdır. Nitekim özgürlük hakkına getirdiği sınırlamalar nedeniyle en önemli tedbirlerden birisi olarak karşımıza çıkan tutuklama, Türkiye'de uzun yıllar boyunca peşin bir ceza olarak algılana gelmiş ve ne yazık ki bu durum birçok mağduriyetlere neden olmuştur. İşte bu çalışmamızın amacını da Türkiye'de önemli bir sorun olarak karşımızda duran özgürlük ve güvenlik hakkının ve bu bağlamda tutuklama tedbirinin, uluslar arası düzeyde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile ulusal düzeyde başta Anayasa olmak üzere Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde ele alınarak incelenmesi ve karşılaştırılması teşkil etmektedir. Çalışmamızın kapsamı ise başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında özgürlük ve güvenlik hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı kapsamında tutuklama tedbirinin hukuki niteliği, özellikleri, koşulları ve denetimi ile sınırlı tutulmuştur. Tüm bu anlatımlar sonucunda ise tutuklamanın bir koruma tedbirinden ibaret olduğu, bu nedenle tutuklama tedbirine ceza yargılamasında maddi gerçeğin ortaya çıkarılması amacıyla ancak istisnai durumlarda başvurulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
By the European Court of Human Rights, Turkey one of the topics most about the decision to violate the right to liberty and security. In fact, due to limits on the right to liberty, which appears as one of the most important measures to arrest, have come to perceive Turkey as a punishment for many years in advance, and unfortunately this situation has caused many grievances. Here is the purpose of this study was standing in front of us as an important problem in Turkey and in this respect the right to liberty and security of the measure to arrest the international level, the European Convention on Human Rights and the European Court of Human Rights decisions at the national level in the framework of the Constitution on the Code of Criminal Procedure, including examination and comparison of poses. The scope of this study, especially the European Convention on Human Rights, including the right to liberty and security in the light of the decisions of the European Court of Human Rights, the right to liberty and security of the measure within the scope of the legal nature of the arrest, specifications, terms, and is limited to the control. As a result of all these narratives is composed of a protective order the arrest, detention measure, so the discovery of the truth in criminal proceedings should be resorted to only in exceptional cases where it is concluded.