Solid-gas reactions of silicon with Y2O3 and nitrogen
Si ve Y2O3' in azotla katı-gaz reaksiyonları
- Tez No: 29413
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KIZILYALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Yttrium silikon oksinitrür, Yttrium oksisilikat, Yttrium disilikat, X-ışmları toz diffraksiyonu, İR spektral analizler, Yttrium silicon oxynitride* Yttrium oxysilicate, Yttrium disilicate, X-ray powder diffraction, IR spectral analysis. Scientific Code : 405.01.01
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz Si VE Y2O3' İN AZOTLA KATI-GAZ REAKSİYONLARI YÖNDEN, Ali Master tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof.Dr. Meral Kızılyallı. Haziran, 1993, 85 sayfa Bu araştırmada şimdiye kadar rapor edilmemiş azot akımında gerçekleştirilen Y2O3 + Si katı-gaz reaksiyonları, Fe ve NaF maddeleri kullanılarak, değişik sıcaklıklarda çalışıldı. Analiz XRD ve İR yöntemleriyle yapıldı. Tezin birinci bölümünde tüm reaksiyonlar % 2 oranında Fe tozu kullanılarak gerçekleştirildi. Reaksiyonlarda azot gazının akım oranı saniyede 1 cm3 olarak tutuldu. Reaksiyon zamanı ve sıcaklığı 1 200°C ve 6 saat olarak belirlendi ve sabit tutuldu. Yttrium ve silikonun mol oranları 2.5:1 den 1:2.5 e kadar değiştirildi ve incelendi. Y: Si= 1:2 mol oranında Y2Sİ2O7 fazı vısentezlendi ve monoklinik sistemde indekslendi. Birim hücre boyutları a= 5.585, b= 10.809, c= 4.690 A ve p= 96.194° ve uzay grubu P2ı/c (No: 14) olarak bulundu. Tezin ikinci kısmında % 2 oranında NaF maddesi Fe tozunun yerine kullanıldı. Diğer parametreler sabit tutuldu. Y:Si= 2:1 mol oranında Y2SİO5 fazı ikinci faz olarak sentezlendi ve monoklinik sistemde indekslendi. Birim hücre boyutları a= 12.496, b= 6.728, c=1 0.421 A, ve p= 102.646° ve uzay grubu 12/c olarak bulundu. Tezin üçüncü kısmında Y:Si=1:1.5 mol oranı sabit tutuldu ve NaF maddesinin yüzde miktarı araştırıldı. Karışmış tozlara % 10'a kadar NaF ilave edildi. Y2Sİ2O7,ve Y2Sİ3N4O7 fazlarının sentezi için % 5 NaF optimum miktar olarak belirlendi. Tezin en son kısmında sıcaklığın etkisi araştırıldı. Sıcaklık 800°C'den 1300°C'e kadar değiştirildi. % 5 NaF ve Y:Si=1:1.5 mol oranı sabit tutuldu. Tüm reaksiyonlar saniyede 1 cm3 azot gazı akışı altında ve 6 saatlik sürede gerçekleştirildi. Y4.67(Si04)30 fazı 800°C'de sentezlendi ve hegzagonal sistemde indekslendi. Birim hücre boyutları a=9.337 ve c=6.757 A olarak bulundu. 1000°C'de ise Y2Sİ3N4O3 fazı sentezlendi ve tetragonal sistemde indexlendi. Birim hücre boyutları a=15.183 ve c= 15.571 A olarak bulundu. 1100°C ve 1300°C de tüm fazlar Y2Sİ3N4O7 ve Y2SİO5 fazlarına oksitlendi. 1300 °C'de Y2Sİ2O7 fazı oldukça saf olarak elde edildi. Birim hücre boyutları a=6.784, b=8.967 c=4.719 A ve p= 101.63° olarak bulundu. VIIBileşiklerin infrared spektrumları analiz edildi ve spektral modların değerlendirmeleri literatür verilerine göre yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLID-GAS REACTIONS OF Si AND Y203 WITH NITROGEN Yönden, Ali M.Sc. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr.Meral KIZILYALLI June, 1993, 85 pages The previously unreported solid-gas reactions of Y2O3 + Si with Fe and NaF promoters under nitrogen flow were studied at different temperatures and analysis of the products was performed by both x-ray diffraction and IR spectroscopy. In the first part of this thesis, all reactions were carried out by using 2 wt % Fe powder, under nitrogen atmosphere (with Icc/s flow rate), at 1200°Cand for 6 hours. The molar ratio of yttrium to silicon was changed from 2.5:1 to 1:2.5. The Y2Sİ2O7 phase was obtained at the molar ratio of Y: Si= 1:2 and this phase was indexed in the monoclinic system with the unit cell parameters of a = 5.585, b = 10.809, c = 4.690 A and p= 96.194°. The space group was reported as P2i/c (No: 14).In the second part, 2 wt % NaF was used in all the reactions as a promoter. The other parameters were held the same. At the molar ratio of Y:Si= 2:1, Y2SİO5 was obtained as a second phase together with Y2O3. It was indexed in the monoclinic system. The unit cell parameters were found to be a = 12.496, b= 6.728, c= 10.421 A, p= 102.646° and the S.G is 12/c. In the third part, the molar ratio of Y:Si= 1:1.5 was held constant. The effect of NaF weight percent was investigated. Up to 10 wt% NaF was added to the mixed powders. It was proved that 5 wt % NaF was the optimum condition for the formation of Y2S İ2O7 and Y2S İ3N4O3. In the last part of this research, the temperature range of 800°C to 1300°C for the solid-gas reactions was studied by using 5 wt % NaF at the molar ratio of Y:Si = 1 :1.5. The reactions were completed again under Icc/s flow rate of nitrogen gas in 6 hours. Y4.67(Si04)30 phase was obtained at 800°C and it was indexed in the hexagonal system. The unit cell cell parameters were found as a= 9.337 and c= 6.757 A. At 1000°C, the Y2Sİ3N4O3 phase was synthesized in higher percentage. It was indexed in the tetragonal sytem with the unit cell parameters of a= 15.183 and c= 15.571 A. At 1 100°C and 1 300°C, all phases oxidized to Y2S İ2O7 and Y2SİO5. At 1 300°C, Y2Sİ2O7 was found almost in pure form and indexed in the monoclinic system. The unit cell parameters are a= 6.784, b= 8.967, c= 4.71 9 A and p= 1 01.63°. The IR spectra of the compounds were analyzed and the assignments of the modes were made with respect to the literature data. IV