Development of a novel mixed matrix-membrane for pervaporation of ethanol-water mixtures
Alkol su karışımlarının pervaporasyon tekniği ile ayrıştırılması için zeolit dolgulu membran geliştirilmesi
  1. Tez No: 29412
  2. Yazar: KEZBAN CİCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pervaporasyon, alkol-su ayırımı, membran hazırlanması, zeolit dolgulu zarlar, Pervaporation, ethanol-water separation, preparation of membranes, zeolite mixed matrix membranes
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZ ALKOL SU KARIŞIMLARININ PERVAPORASYON TEKNİ?İ İLE AYRIŞTIRILMASI İÇİN ZEOLİT DOLGULU MEMBRAN GELİŞTİRİLMESİ CİCİO?LU, Kezban Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği AnaBilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent YILMAZ Temmuz 1993, 67 sayfa Yetmişli yıllarda, yağ ve petrol ürünlerinin fiatlarmda artışlara neden olan, enerji krizi, klasik ayırım tekniklerine göre daha az enerji sarfeden merabran ayırım proseslerinin geliştirilmesine yol açmıştır. özellikle bir membran prosesi olan pervaporasyon yakıt olarak kullanılabilen saf alkol üretiminde bilinen ayırım tekniklerine karşı enerji tasarrufu sağlayan alternatif bir metot olarak önem kazanmıştır. Pervaporasyon prosesi, karışımdaki daha az derişimi olan bileşenin ayrıştırılma3inda ekonomik ve verimli bir ayırım tekniğidir. Dolayısıyla, pervaporasyon yüksek derişimdeki alkolden suyun ayrıştırılmasmdakullamlabileceği gibi düşük derişimli alkol karışımından alkolün ayrıştırılması için de kullanılabilir viBu çalışmada homojen ve zeolit dolgulu PES merabranlardan, yüksek derişimdeki alkol karışımlarından suyun pervaporasyonu incelenmiştir. Dolgulu membranlarm hazırlanmasında 13X ve AA zeolitleri kullanılmıştır. Hazırlanan membranlar laboratuar boyutunda bir pervaporasyon deney düzeneğinde çalışılmıştır. 30 ile 70 °C arasında karışım sıcaklığı, 60 % ile 90% arası etanol derişimi, polimer çözücü oranı, zeolit ilavesi gibi pervaporasyon deney parametrelerinin seçicilik ve akı üzerindeki etkileri detaylı olarak incelenmiştir. Deneyler sonucunda, zeolit dolgulu membranlarla daha iyi bir pervaporasyon performansı elde etme potansiyelinin mevcut görüşüne varılmıştır. Bu alanda ve özellikle membran hazırlama koşullarının optimize edilmesi üzerine çalışmalara devam edilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A NOVEL MIXED MATRIX MEMBRANE FOR PERVAPORATION OF ETHANOL WATER MIXTURES CICIOGLU, Kezban M.S. in Chemical Engineering Supervisor: Doc. Dr. Levent YILMAZ July 1993, 67 pages Energy crisis, caused by increases in the prices of oil and petroleum products in the seventies, forced search and development of less energy intensive alternatives, such as membrane processes, as opposed to the conventional separation technologies. A related development is the intensive research effort for the production of pure ethanol for fuel use by means of pervaporation which is a membrane separation technique. Pervaporation process is economic and efficient especially when minor component need to be separated. Therefore, pervaporation is applicable for the removal of ethanol at low ethanol concentration as well as for the removal of water at high ethanol concentration. xxiIn thi3 study homogeneous polyethersulphone (PES) membranes and mixed matrix membranes by introduction of hydrophilic zeolites I3X and 4A were prepared by solution casting technique. Prepared membranes were tested in a laboratory scale pervaporation experimental set up. The effect of experimental parameters such as feed temperature between 30 and 70 °C, ethanol content of the feed mixture within the range of 60 to 90 %, polymer/solvent ratio and the amount of zeolite on the permeation flux and selectivity was investigated in detail. In conclusion although the replicate experiments indicate unsatisfactory reproducibility in terms of membrane preparation conditions, expected changes were observed on the permeation flux and selectivity under the effect of experimental parameters in comparison with the literature studies. In addition experiments with mixed matrix membranes gave an idea that the zeolite loading can be a way to improve membrane performance and further studies should continuoue with PES membrane to optimize membrane preparation conditions and to search the effect of zeolitle addition. xv