Lise öğrencilerinde sanal zorbalık
Cyber bullying in high school students
  1. Tez No: 294189
  2. Yazar: ÖZLEM SARAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Lise öğrencisi, sanal zorbalık, sanal kurban, High school student, cyber bullying, cyber victim
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma; lise öğrencilerinin sanal zorbalıkta bulunma, sanal zorbalığa uğrama durumlarını ve sanal zorbalıkla ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı araştırma desenine göre gerçekleştirildi. Araştırma; İstanbul il sınırları içinde bulunan bir devlet okulunda okuyan 750 öğrenciden; 2 Kasım 2010 ? 2 Aralık 2010 tarihleri arasında okulda devamsızlık yapmayan, araştırmaya katılmayı kabul eden 620 öğrenci ile gerçekleştirildi. Anket formunu doğru ve eksiksiz dolduran 587 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturdu. Araştırmanın verileri Bilgi Formu ve Sanal Zorba / Kurban Ölçeği ile toplandı. Veri sonuçları bilgisayar ortamında değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma), Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U testi, korelasyon analizi ve chronbach alpha analizi kullanıldı. Öğrencilerin sanal kurban toplam puan ortalaması 24,40 ± 12,68; sanal ortamda cinsel zorbalık (sanal kurban) puan ortalaması 8,98 ± 5,30, sanal ortamda engelleme ve zarar verme (sanal kurban) puan ortalaması 10,35 ± 5,65, sanal ortamda söylenti çıkarma puan ortalaması (sanal kurban) 5,07 ± 3,04 olarak; sanal zorba toplam puan ortalaması 24,88 ± 15,50; sanal ortamda cinsel zorbalık (sanal zorba) puan ortalaması 8,94 ± 6,05, sanal ortamda engelleme ve zarar verme (sanal zorba) puan ortalaması 10,59 ± 6,66, sanal ortamda söylenti çıkarma (sanal zorba) puan ortalaması 5,35 ± 3,61 olarak bulundu. Sanal zorbalık yapma ve sanal zorbalığa uğrama durumunun öğrencinin yaşı arttıkça arttığı saptandı. Erkek öğrencilerin, kardeş sayısı 4 ve üzerinde olanların, anne/baba eğitim seviyesi okuryazar ve altında olanların, okuldaki başarı durumu kötü olanların, internet kafeye gidenlerin, internete internet kafeden bağlananların, cep telefonundan isimsiz çağrılar bırakanların, psikiyatrik destek alanların daha fazla sanal zorbalık yaptığı ve sanal zorbalığa uğradığı bulundu. İnterneti hergün kullanan öğrencilerin haftada bir kullananlardan daha fazla sanal zorbalık yaptığı saptandı. 4. sınıfta öğrenim gören, cep telefonundan internete bağlanan öğrencilerin daha fazla sanal zorbalığa uğradığı bulundu. Öğrencilerin sanal zorbalık yapma durumu ile sınıf düzeyi ve cep telefonundan internete bağlanma durumu; sanal zorbalığa uğrama durumu ile interneti kullanım sıklığı arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı.
Özet (Çeviri)
This survey was conducted with the purpose of determining the status of implementing cyber bullying, being subject to cyber bullying and factors related with cyber bullying. The survey was conducted on 620 students out of 750 students attending to a state high school located within the boundaries of the city of Istanbul who did not have absenteeism from 2 November 2010 to 2 December 2010. 587 students that filled in the questionnaire correctly and fully constituted the sample of this survey. Data of this survey was collected with Data Form and Cyber Bully / Victim Scale. Data was assessed in computer environment. Complementary statistics (number, percentage, average, standard deviation), Kruskal Wallis H-Test, Mann Whitney U test, correlation analysis and chronbach alpha analysis were used for assessment of data. The cyber victim total point average of the students was 24,40 ± 12,68; sexual bullying in cyber platform (cyber victim) point average was 8,98 ± 5,30, blocking and harming in cyber platform (cyber victim) point average was 10,35 ± 5,65, rumoring in cyber platform (cyber victim) point average was 5,07 ± 3,04; cyber bully total point average was 24,88 ± 15,50; sexual bullying in cyber platform (cyber bully) point average was 8,94 ± 6,05, blocking and harming in cyber platform (cyber bully) point average was 10,59 ± 6,66, rumoring in cyber platform (cyber bully) point average was 5,35 ± 3,61. It was determined that cyber bullying and becoming a victim of cyber bullying increased as the age of the student increased. It was determined that male students, students with 4 or more siblings, students whose parents? level of education was illiterate or under, students with low success at school, going to Internet Cafes, going online from Internet Cafes, leaving unanimous calls from cell phones, getting psychiatric support had been doing more cyber bullying and had been more cyber victims. It was determined that students using the Internet everyday were engaged in more cyber bullying than the ones using it once a week. It was determined that students using the Internet once a month had been doing more cyber bullying. It was further determined that students in class 4 and going online from their cell phones had become suffered more cyber bullying. No significant statistical differences were detected between the level of cyber bullying of students and their class, going online from their cell phones, becoming a victim of cyber bullying and frequency of use of the Internet.