Puberte döneminde Capsaicin uygulanan sıçanların ovaryum dokusunda transforme edici gelişim faktörü alfa'nın immunohistokimyasal dağılımı ve gen ekspresyonu
İmmunohistochemical distributiom and gen expression of transforming growth factor alpha in ovary tissue of rats treated Capsaicin in puberty term
- Tez No: 294213
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ NAZLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Capsaicin, TGF, Ovaryum, RT-PCR, İmmunohistokimya, Sıçan, Capsaicin, TGF, Ovary, RT-PCR, Immunohistochemistry, Rat
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, puberte döneminde capsaicin (CAP) uygulanan sıçanların ovaryumlarında Transforme Edici Gelişim Faktörü Alfa'nın (TGF ?) immunohistokimyasal lokalizasyonu ve gen ekspresyonu üzerine etkisi incelendi.Bu çalışmada 50 günlük 45 adet sıçan kullanıldı. Sıçanlar deneme, beslenme ve sham olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Deneme grubundaki (n=15) sıçanlara subkutan yolla her gün 1 mg/kg dozda capsaicin, % 10 ethanol, % 1 Tween, % 80 distile su içeren karışım bir hafta süre ile enjekte edildi. Beslenme grubuna (n=15), ağız yolu ile 1 mg/kg dozda capsaicin, % 10 ethanol, % 1 Tween, % 80 distile su içeren karışım hayvanlara su ile içirildi. Sham grubunu (n=15) oluşturan sıçanlara da aynı deneme grubundaki sıçanlarda olduğu gibi subkutan yolla CAP yerine sadece % 10 ethanol, % 1 Tween, % 80 distile su içeren karışım subkutan olarak yapıldı. Her üç gruptaki hayvanların vücut ağırlıkları tartıldıktan sonra eter anestezisi altında öldürülüp ovaryumları alındı.Grupların canlı ağırlık ve ovaryum ağırlıkları karşılaştırıldı. Histolojik boyanma için üçlü boyama yöntemleri kullanıldı. TGF ? lokalizasyonu, immunohistokimyasal yöntemle ve gen ekspresyonu, RT-PCR yöntemi ile tespit edildi.Deneme grubunda, diğer gruplara göre canlı ağırlıkta azalma, ovaryum ağırlığında ise artış bulundu. Her üç grubunda histolojik yapısında herhangi bir farklılık gözlemlenmedi. İmmunohistokimyasal olarak tüm gruplarda TGF ? immunoreaktivitesi primordiyal foliküllerde, primer foliküllerde, teka hücrelerinde ve intersitisyel hücrelerde orta yoğunlukta tesbit edildi. Capsaicinin TGF ? üzerindeki etkisine RT-PCR ile bakıldığında ise her üç grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.Bu çalışma ile organizmada pek çok sistemi etkileyen capsaicinin, ovaryumda farklı gelişim aşamalarında bulunan folikülleri üzerine istatiksel olarak önemli bir etki oluşturmadığı belirlenmiş oldu.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect on the Immunohistochemical Distribution and Gene Expression of Transforming Growth Factor Alpha (TGF ?) were examined in ovary of the rat administered capsaicin at the pubertel age.Forty- five rats ageing 50 days old were used in this study. Rats were divided into three groups; treated, oral feeding and sham group. Treated group (n = 15) rats, subcutaneously every day, was injected 1 mg / kg doses of capsaicin, 10% ethanol, 1% Tween, containing 80% distilled water mixture for a period of one week. Only oral feeding group (n = 15), through the mouth were drunk with water 1 mg / kg doses of capsaicin, 10% ethanol, 1% Tween, 80% distilled water mixture. Sham group (n = 15) rats, route in the same trial as in the CAP group of rats, was by subcutaneously injected only 10% ethanol, 1% Tween, containing 80% distilled water mixture. After a week followed by last day injection, rats of three groups were taken to their body weights, sacrificed under the ether anesthesia and were removed the ovary.Groups were compared with body weight and ovary weight. Triple methods were used for histological examination. The tissue localization of TGF ? was analysed by immunohistochemical methods and gene expression level was undertaken via RT-PCR technique.The treatment group had lowered bady weights along with the increased ovary weights compared that of other groups. Any difference in the structure of the three groups were not observed histologically. Immunohistochemical, TGF ? immunoreactivity in all groups, the primordiyal follicles, primary follicles, teka cells and interstitial cells were detected in medium density. The effect capsaicin on TGF ? with RT-PCR were found statistically significant differences between the three groups.In this study, the organism that affects many systems capsaicinin, on ovarian follicles in different developmental stages was determined not produce a statistically significant effect.