Romatoid artritli hastalarda yaşam kalitesini etkileyen faktörler
The factors wich effected qualty of life in patient with rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 294235
  2. Yazar: FATMA TURGUTALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Romatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Yaşam kalitesi, Sf-36, Rheumatoıd Arthrıtıs, Quality of life, Sf-36
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Romatoid artrit (RA), kronik, ağrılı, eklemlerde ilerleyici sorunlara neden olan, deformitelere bağlı sakatlıklar oluşturan, yaşam kalitesini azaltan ve beklenen yaşam süresini kısaltan bir hastalıktır. Bu hastalık kişinin hem fiziksel hem de psikososyal yaşamında bozulmaya yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı romatoid artritte yaşam kalitesine etkisi olan faktörleri değerlendirmeyi amaçladık.Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Romatolojik Hastalıklarda Rehabilitasyon polikliniğine başvuru yapan kırk üç hasta çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri yaş, cinsiyet, boy, kilo, VKİ (Vücut kitle indeksi), medeni durum, meslek, eğitim seviyesi ve hastalık süreleri yanı sıra sabah tutukluğunun süresi, şiş ve hassas eklem sayıları, eritrosit sedimantasyon hızı ve CRP düzeyleri değerlendirildi. Ağrı değerlendirmesi, DAS-28, fonksiyonel durum sağlık değerlendirim anketi yapıldı.Sf-36 alt parametrelerinden fiziksel fonksiyonun eğitim seviyesi ile ters ilişkili, genel ağrı, gece ağrısı, istirahat ve hareketle ağrı, HAQ, duruöz el indeks skoru, şiş ve hassas eklem, DAS-28, CRP düzeyi ile ilişkili olduğu tespit edildi. SF-36 ile ilişkili olarak vücut ağrısı ise ağrının VAS ile değerlendirildiği tüm parametrelerle ilişkili gözlendi. Ağrı eğitim seviyesi ile ters ilişkili idi. Bunun yanı sıra vücut ağrısı HAQ, Duruöz el indeksi, hassas eklem, Ritchie indeksi, DAS-28, ESR ve CRP ile ilişkili idi. Genel sağlık durumu değerlendirildiğinde ise eğitim seviyesi ile ters ilişki, boy, ağrının tüm parametreleri, HAQ, Duruöz el indeksi ile doğru ilişkili tespit edildi.Romatoid artritte hastalalıkla ilgili bir çok parametrenin yaşam kalitesini etkilediği gözlemlenmiştir. Yeni tedavi yöntemleri ile bu etkileşimi en aza indirecek programların düzenlenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
R.A is a chronic, pain causing disease which not only shortens the expected lifetime, but also decreases the quality of life with the progressive problems and deformities leading up to disability regarding the joint system. This disease unfortunately causes deterioration both in the physical and psychosocial life of the sufferer. The aim of this study is to find out the factors that affect the quality of life in patients with R.A.Forty-three patients which appealed to the Rheumatology & Rehabilitation departments in School of Medicine of Trakya University were recruited to the study. Patients?s demographic characteristics such as age, gender, height, weight, BMI (body mass index), maritual status, occupation and educational levels along with the duration of disease and duration of morning stiffness were evaluated. The number of swollen and tender joints, ESR and CRP levels were assessed as well. Pain assessment, DAS 28 and functional health status evaluation questionnaire were performed.Physical function which is a sub-parameter of SF-36 was found to be negatively correlated with the educational level. On the other hand it was found to be positively correlated with the general and night pain, rest and motional pain, HAQ, Duruoz hand index scoring, number of sensitive/swollen joints, DAS-28 nd CRP levels. In relation with the SF- 36, body pain was associated with all of the parameters which were evaluated with VAS. Pain was negatively correlated with the educational level. Besides, body pain was associated with HAQ, Duruoz hand index, sensitive joint, Ritchie index, DAS-28, ESR and CRP levels.It has been shown that a lot of parameters related with the disease may effect the quality of life in patients with RA. Thus, new treatment modalities are needed to reduce these interactions.