Fetal dönemde glandula thyroidea'nın gelişimi
Development of the thyroid gland during the fetal period
  1. Tez No: 294234
  2. Yazar: GÜLNUR ÖZGÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SULAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan fetusu, nervus laryngeus reccurens, tiroid bezi, tiroid arterleri, Human fetus, recurrent laryngeal nerve, thyroid gland, thyroid arteries
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışmamızda, fetal dönemde tiroid bezinin morfolojik gelişiminin, lokalizasyonunun ve arter-sinir ilişkisininin anatomik diseksiyon yöntemi kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız, gestasyonel yaşı 9-40 hafta arasında değişen ve external anomali ve patolojisi olmayan 200 fetus üzerinde gerçekleştirildi. Önce boyun ön bölgesinde deri, deri altı dokusu ve boyun fasciaları ve kasları diseke edilerek tiroid bezi görünür hale getirildi. Daha sonra tiroid a.thyroidea superior ve a. thyroidea inferior'un orijinleri ve morfometrik ölçümleri, a. thyroidea inferior ve n. laryngeus recurrens ilişkisi, tiroid bezinin hyoid kemiğe mesafesi, tiroid bezinin vertebra ve trachea kıkırdaklarına göre seviyesi ve tiroid bezinin boyutları (uzunluk, genişlik, kalınlık) ölçüldü. Ölçülen parametrelerin gestasyonel haftalara, aylara ve trimesterlere göre ortalamaları ve standart sapmaları hesaplandı. Bütün parametrelerin gestasyonel yaşla ile birlikte arttığı belirlendi (p0,05). Arteria thyroidea inferior ve n. laryngeus reccurens'in ilişkisi 7 farklı tipte belirlendi. Fetal dönem boyunca tiroid bezinin vertebra ve larinx kıkırdaklarına göre seviyesinin aşağıya doğru indiği gözlendi.Çalışmamızdan elde edilen verilerinin intrauterin dönemde tiroid bezinin radyolojik incelemelerinde güvenle kullanılabileceğini, ayrıca obstetri, perinatoloji ve fetopatoloji gibi alanlarda yapılacak çalışmalara faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine morphologic development, localization and artery and nerve relationships of the thyroid gland using anatomic dissection method during the fetal period. 200 fetuses aged between 9-40 weeks of gestation with no external anomaly or pathology were used in this study. At first, skin, subcutaneous tissue, fascia, and muscles of the anterior neck were dissected, and thyroid gland was exposed. Second, orijin of the superior and the inferior thyroid artery were determined, and morphometric parameters of the arteries were measured. The relationship between inferior thyroid artery and recurrent laryngeal nerve and the levels of the thyroid gland according to vertebra and cartilage of the larynx were determined. Finally the dimensions (length, width, and thickness) of the thyroid gland were measured. Mean values and standard deviations of parameters according to gestational weeks, months and trimesters were calculated. It is determined that all parameters were increasing with gestational age (p0.05). The relationships between inferior thyroid artery and recurrent laryngeal nerve were described as seven different types. It is observed that levels of the thyroid gland were decreasing according to vertebra and cartilage of the larynx during the fetal period.We think that data obtained in this study can be used confidently in radiological examinations of the thyroid gland during the intrauterine period. Data will also contribute to the future studies in the field of obstetri, perinatology and fetopathology.