Hipertrofik kardiyomiyopatili hastalarda ß- miyozin ağır zincirinin aktin bağlanma bölgesinde yer alan mutasyonların araştırılması
Searching mutations in the actin binding site of ß- myosin heavy chain in patients with hypertrophic cardiomyopathy
  1. Tez No: 294240
  2. Yazar: SEVCAN ATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertrofik kardiyomiyopati, beta miyozin ağır zinciri, mutasyon, Hypertrophic cardiomyopathy, beta myosin heavy chain, mutation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Hipertrofik kardiyomiyopati (HKMP); hipertrofiye yol açabilecek başka bir kardiyak veya sistemik hastalık olmaksızın gözlenen sol ventrikül hipertrofisi, miyozit hipertrofisi ile düzensizliği ve interstisyal fibrozis ile karakterize edilen primer kalp kası hastalığıdır. HKMP %55 oranında genetik geçişli olup, otozomal dominant kalıtım göstermektedir. Erişkin toplumdaki HKMP prevalansının yaklaşık % 0.2 (1/500) olduğu belirtilmektedir. Hastalığın klinik seyri asemptomatikten ani kardiyak ölüme kadar değişkenlik gösterebilmekte ve ayrıca klinik heterojenite yanında allelik ve non-allelik seviyede de oldukça yüksek genetik heterojenite gösterebilmektedir. Bugüne kadar kardiyak sarkomer proteinlerini kodlayan 11 gende HKMP'ye yol açan 800'den fazla mutasyon tanımlanmıştır. Ancak genotip ve histopatolojik bulgular arasındaki ilişki henüz tam olarak belirlenememiştir.Bu çalışmada; HKMP hastalarında , R403QLW, V606M , K615N ve R663H mutasyonlarının frekanslarının ve fenotipik ifadelerinin araştırılması hedeflenmiştir. HKMP tanısı konmuş 69 olgu (32 kadın, 37 erkek , yaş ort: 50) ve 50 sağlıklı bireyde mutasyonların genotiplendirilmesi Real time PCR yöntemi kullanılarak yapılmıştır. İncelenen 69 olguda herhengi bir mutasyon gözlenmemesine rağmen sadece kontrol grubundan 1 kişinin R663H mutasyonu açısından heterozigot genotipe sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak hasta ve kontrol grubunda araştırılan mutasyonlar karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Daha İleri çalışmalarda HKMP'ye neden olan mutasyonların çeşitlendirilerek ve hasta sayısının arttırılarak incelenmesinin daha kesin sonuçlar vermesi açısından gerekli olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hypertrophic cardiomyopathy (HCM) is a disease of the myocardium which manifests as left ventricular hypertrophy without obvious cause, with myocyte disarray and interstitial fibrosis. HCM is a familial disease in at least 55% of cases, with an autosomal dominant mode of inheritance. Prevalence of phenotypically expressed HCM in the adult general population at about 0.2% (1:500). Clinical presentation can vary from asemptomatic to sudden death. As with the clinical heterogeneity seen with HCM, there is also substantial genetic heterogeneity, at both allelic and non-allelic levels. Over 800 HCM-causing mutations have been identified in 11 different genes each encoding proteins of the cardiac sarcomere. However the relationship between genotype and histopathologic findings is still unclear.İn this study we aimed to investigate the frequencies and phenotypic expressions of R403QLW, V606M , K615N and R663H mutations in beta-myosin heavy-chain gene (MYH7) in a cohort of patients with hypertrophic cardiomyopathy (HCM). 69 unrelated patients (male:37, female:32 mean age:50) diagnosed with HCM by clinical and echocardiographic data and 50 healty blood donors were included in the study. DNA was extracted from peripheral blood and the genotyping of mutations was performed by Real Time PCR technique. İn a patient group no one had the mutation. One healty blood donor found heterozygotic for the R663H mutation. There was no significant difference in the prevalance of the mutations between the patients with HCM and the healthy blood donors.Further studies will be required to investigate the HCM-causing gene mutations in a wider patient group by DNA sequencing technology.