Migren ilişkili vertigoda migren proflaksisinin etkinliği
Effectiveness of migraine prophylaxis in migraine associated vertigo
- Tez No: 294273
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM BİLGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: migren ilişkili vertigo, proflaksi, rekürren vestibulopati, Migraine related vertigo, prophylaxis, recurrent vestibulopathy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Migren ilişkili vertigoda, migren proflaksinin etkinliği, ilaçlar arasında fark olup olmadığı, başağrısı ve baş dönmesinin klinik özelliklerinin belirlenmesidir.Gereç ve Yöntem: Ocak 2007- Mart 2011 yılları arasında migrenöz vertigo tanısıyla takip edilen 46, rekürren vestibulopatisi olup atipik baş ağrısı olan ve proflaktik tedavi alan 9 hasta retrospektif olarak incelendi. Kullandıkları ilaçlara göre beta bloker (1), antidepresan (2), birden çok ilaç (3), antiepileptik (4) kullanan, migren kriterlerini karşılamayan ancak rekürren vestibülopatisi olan 5 grup dahil edildi. Tüm hastalara nörotolojik muayene, tonal odyometri, kalorik test uygulandı. Proflaksi öncesi ve sonrasında baş ağrısı ve baş dönmesi sıklık (aylık atak sayısı) , şiddet (0, yok-10, şiddetli), süreleri (azaldı,arttı,değişmedi) değerlendirildi. Hastaların baş ağrısı, baş dönmesi sıklık, şiddetinde % 50' nin üzerinde iyileşme sağlayan gruplarda tedavi etkin olarak kabul edildi.Bulgular: Baş ağrısı sıklık ve şiddetinin 1, 2, 4 ve 5. grupta istatistiksel olarak anlamlı azaldığı, 3. grupta azalmadığı, baş dönmesi sıklığının 1, 2 ve 4. grupta anlamlı azaldığı, 3 ve 5. grupta anlamlı azalmadığı saptandı . Baş dönmesi şiddeti 1, 2, 3 ve 4. Grupta anlamlı azaldığı, 5. grupta ise anlamlı azalmadığı saptandı. Beta bloker başlanan 31 hastada (%67), BA sıklığında, 26 hastada BA şiddetinde (%56), 33 hastada BD sıklığında (%71), 26 hastada BD şiddetinde (%56) , antidepresan başlanan 2. gruptaki 8 hastada BA sıklığında (%73), 7 hastada BA şiddetinde (%64), 9 hastada BD sıklığında (%91), 7 hastada BD şiddetinde (%63) , multiple ilaç başlanan 3. gruptaki 4 hastada BA sıklığında (%57), 2 hastada BA şiddetinde (% 28), 2 hastada BD sıklığında (%28), 4 hastada BD şiddetinde (%57) , antiepileptik ilaç başlanan 4. gruptaki 5 hastada BA sıklığında (%83), 5 hastada BA şiddetinde (% 83), 6 hastada BD sıklığında (%100), 4 hastada BD şiddetinde (%66) %50 ve üstünde yarar sağlanmıştır. RV grubundaki 5 hastada BA sıklığında (%55), 1 hastada BA şiddetinde (% 11), 9 hastada BD sıklığında (%100), 2 hastada BD şiddetinde (%22) %50 ve üstünde yarar sağlanmıştır.Sonuç: Tüm hasta gruplarında baş ağrısı ve baş dönmesi sıklığı ve şiddetinde profilaktik tedavi ile azalma saptanırken, rekürren vestibulopati hastalarının bir kısmı MİV ile ilişkili olabileceğinden proflaktik tedaviye yanıtın değerlendirilmesi tanı açısından faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to determine the clinical characteristics of headache and vertigo, efficacy of migraine prophylaxis and to compare the efficiency of drugs.Materials and Methods: Retrospective analysis of 46 patients with migrainous vertigo and 9 patients with recurrent vestibulopathy and atypical headache whom underwent prophylactic treatment between January 2007 and March 2011 was performed. Patients were divided into 5 groups by medical treatment types which were beta-bloker (1), antidepressant (2), multi- drug (3), antiepileptic (4) and recurrent vestibulopathy without migrain criterias. All patients underwent neuroautological examination, tonal audiometry and caloric tests. Frequency, severity and duration of hedache and vertigo were evaluated before and after prophylaxis. Treatment efficiency was defined as more than 50 % improvement at frequency and severity of headache and vertigo.Results: The frequency and severity of headache was significantly decreased in groups 1, 2, 4 and 5, but in group 3 it wasn?t improved. The frequency of vertigo was significantly improved in groups 1, 2 and 4 but in groups 3 and 5 it wasn?t decreased. We determined significant improvement in the severity of vertigo in groups 1, 2, 3 and 4 but it didn?t changed in group 5. Significant improvement was defined as amelioration more than 50%. Significant improvement after beta-bloker administration was seen in 31 patients (67 %) at frequency and 26 patients (56 %) at severity of headache, 33 patients (71 %) at frequency and 26 patients (56 %) at severity of vertigo. After antidepressant administration in group 2, 8 patients (73 %) at frequency and 7 patients (64 %) at severity of headache, 9 patients (91 %) at frequency and 7 patients (63 %) at severity of vertigo was improved. Significant improvement after multi-drug administration in group 3 was seen in 4 patients (57 %) at frequency and 2 patients (28 %) at severity of headache, 2 patients (28 %) at frequency and 4 patients (57 %) at severity of vertigo. After antiepileptic administration in group 4, 5 patients (83 %) at frequency and 5 patients (83 %) at severity of headache, 6 patients (100%) at frequency and 4 patients (66 %) at severity of vertigo was significantly improved. In recurrent vestibulopathy group (group 5), 5 patients (55 %) at frequency and 1 patient (11 %) at severity of headache, 9 patients (100%) at frequency and 2 patients (22 %) was improved more 50%.Conclusion: The frequency and severity of headache and vertigo was significantly decreased by prophylactic treatment in all groups. Some of the patients with recurrent vestibulopathy can be associated with migrainous vertigo, so assesment of response to prophylactic treatment should be useful in diagnosis of these patients.