Obez kişilerde akupunkturun oksidatif stres üzerine etkisi
The effect of acupuncture on the oxidative stres ın obese people
- Tez No: 294333
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ÇEVİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Akupunktur, obesite, MDA, SOD, AOPP, GPX, Acupuncture, obesity, MDA, SOD, AOPP, GPX
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı obez kişilerde oksidatif stres üzerine akupunkturun etkisinin değerlendirilmesidir. Kırk kadından oluşan grup ikiye bölünmüştür.Sham akupunktur grubu(n=20), akupunktur grubu(n=20). Akupunktur tedavisi, 20 dakikalık haftada 2 seans toplam 10 seans olacak şekilde ve iğneler uyarılmadan uygulanmıştır..Hasta grubuna diyet listesi verilmemiş ancak nasıl yeneceği konusunda önerilerde bulunulmuştur.Onuncu seanstan sonra serumda lipid peroksidasyonu (MDA), AOPP Düzeyleri, Süperoksid Dismutaz ,Glutatyon Peroksidaz tayin edilmiştir. Akupunktur uygulaması sonucunda bu parametrelerin serum düzeyleri değerlendirilmiştir. Sadece akupunktur uygulanan grupta GPx değerleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde artarken diğer parametrelerde değişiklik olmamıştır. Akupunkturun obez kişilerde oksidatif stres üzerine etkisini araştırmak için daha ileri hayvan ve insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of acupuncture on the oxidative stres at obese people. Forty female adult divided into two groups; sham acupuncture group(n=20), acupuncture group(n=20).The acupuncture applied 20 minutes/ two times/week and not be stimulated. A diet listing did not given but suggestions about how to eat was made. After the tenth treatment we determined lipid peroxidation (MDA), AOPP levels, superoxide dismutase SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px) levels in plasma and compared the levels before and after acupuncture.Only in acupuncture grup GPx levels increased significantly .Other parameters didn?t change. To investigate the effect of acupuncture on oxidative stress in obese subjects further animal and human studies are needed.