0-3 aylık bebeği olan kadınlarda stres oluşturan etmenler ve kadınların stresle başa çıkma tarzları
Factors causing stress in women who have 0-3 months babies and their stres coping styles
- Tez No: 294374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonu dönem, stres, stresle başa çıkma, hemşire, özbakım, bebek bakımı, sosyal yaşam, Postpartum period, stress, stress coping styles, nurse, self care, baby care, social life
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, 0-3 aylık bebeği olan kadınlarda stres oluşturan etmenlerin ve kadınların stresle başa çıkma tarzlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, bir eğitim ve araştırma hastanesi yeni doğan polikliniklerine başvuran 0-3 aylık bebeği olan kadınlar oluşturmuştur. Araştırmanın örnekleme 322 kadın alınmıştır. Verilerin toplanmasında anket formu ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik dağılımları, ortalama, standart sapma, ki-kare testi, Student's t testi kullanılmıştır. Kadınların kendi bakımlarıyla ilgili en fazla stres oluşturan etmenler; uyku sorunları (%81.4), meme sorunları (%94.9), cinsel sorunlar (%54.8); bebek bakımıyla ilgili en fazla stres oluşturan etmenler bebeğin boşaltım sistemi sorunları (%94.7), bebek beslenmesi ile ilgili sorunlar (%93.5) olarak belirlenmiştir. Kadınların sosyal yaşamı ile ilgili sorunlar (%96) nedeniyle de stres yaşadıkları belirlenmiştir. Kadınların kendi bakımı ile ilgili sorunlar nedeniyle yaşadıkları stresle başa çıkmada hem problem odaklı tarzları hem de duygu odaklı tarzları kullandıkları; bebek bakımı ve sosyal yaşamla ilgili sorunlar nedeniyle yaşadıkları stresle başa çıkmada duygu odaklı tarzları kullandıkları belirlenmiştir. Doğum sonu dönemde kadınlara hemşireler tarafından, kendi bakımı, bebek bakımı, sosyal yaşamı ile ilgili sorunlara ve stresle başa çıkmada etkili yöntemler konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetinin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the factors causing stres in women who have 0-3 months babies and their stres coping styles in a descriptive way. Universe of the study consisted of women have 0-3 months babies who admits to newborn policlinics in an education and research hospital. The sample consisted of 322 women. Data was collected by a questinonnaire and Ways of Stres Coping Inventory. Frequency, percentage, mean, standard deviation, chi-square and student?s t test were used to evaluate data. It was found that stressors concerned self-care in women are: sleep problems, (%81.4), breast problems (%94.9), sexual problems (%54.8), stressors concerned baby care: baby?s gastro-intestinal system problems (%94.7), baby?s feeding problems (%93.5). It was found that women had stressors concerned social life (%96) and these problems caused stress during postpartum period. It was found that women used both effective coping styles and uneffected coping styles to cope with stress about self care and women used uneffected coping styles to cope with stres about baby care and social life. It?s recommended that in postpartum period, information and consultancy about self-care, baby care and social life must be given to women by nurses.