Koro müziğinde dil, kullanımı ve önemi
Choir music language-use and importance
- Tez No: 294405
- Danışmanlar: DOÇ. VANİA BATCHVAROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Koro, müzik dili, artiküle, diksiyon, söz cümlesi, müzik cümlesi, choir, music language, articulation, diction, word, sentence, musical phrase
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, koro müziğinde genel anlamda dil, dil'in kullanımı ve önemini saptamaya yöneliktir. Dil'in, gerek koro müziği bestelemesinde ve gerekse de yorumlanmasında, koro yapıtı besteleyen ve düzenleyen bestecilerce, koro şeflerince, ne derecede dikkate aldığını, koro yöneticilerinin eğitim ve yönetimi sırasında bu konuya ne kadar önemsediklerinin ve ne derece kullanıldıklarının saptanması amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma öntest-sontest kontrol gruplu deneysel bir çalışmadır. Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada kaynak tarama, görüşme modeli, besteci-koro yöneticisi-korist-müzisyen dinleyicilerden oluşan gruplara uygulanan anket yolu ile kişilerin görüşleri alınmıştır. Görüşme Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Kültür Bakanlğı ve Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumun'da geçlik ve profesyonel korolar ile, Türkiye Polifonik Korolar Derneği eğitim koroları ve yöneticileri, Türkiye korolar Şenliğine katılan koro yöneticileri arasından seçilen bir gruba uygulanmıştır. Araştırmada koro müziğinde, besteleme, çalıştırma ve yönetimi sırasında, dil ve kullanımı ile ilgili bazı öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Subject of this research is the language in choir music by means of using. The purpose of intention is to determinate the importance of language of choir music as a composition and as an interpretation. It is an experimental study based of the choir conductor`s praxis with different experience and different attitude to the importance of language use. This study is a descriptive study of literature, of interviews with testing of connections choir conductor ? composer ? choir members - musicians ? listeners. Interviews were taking through selected groups from Gazi University, Faculty of Education, Department of Fine Arts, Music Education; Hacettepe University State Conservatory, Ankara University State Conservatory, Ministry of Culture, TRT (Television and Radio in Turkey), Polyphonic Choir Association in Turkey and participations on Choir festival in Ankara. Results of this research in field of choir music, composition, rehearsal and choir conducting considered of use of the language are important for work in the praxis.