Adana ilinde hanehalkı gelir ve tasarruf eğilimlerinin incelenmesi
Analyzing the tendency of income and saving of the household in the city of Adana
  1. Tez No: 294427
  2. Yazar: ZAKİBE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. MAHİR FİSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Eğilimleri, Tasarruf Eğilimleri, Tüketim, Tasarruf, Yatırım, Income Tendency, Saving Tendency, Consumption, Saving, Investment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ekonominin temelini oluşturan bireylerin, kendi gelirlerini nasıl kontrol ettiği çok önemli bir konudur. Bunun sebebi, ekonomide oluşan beklenmedik durumlara karşı bireylerin vereceği tepkinin ekonominin genelini etkileme özelliğindendir. Bundan dolayı, çalışmada Adana ili hanehalkının gelir eğilimleri, hanehalkı reisinin gelir kaynakları, hanehalkının toplam geliri, tasarruf eğilimleri ve tasarruflarını hangi yatırım araçlarına yönlendirdikleri incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken Adana ilinde yaşayan ve değişik mahallelerden seçilmiş 1250 hanehalkı araştırmanın temel örneklemini oluşturmuştur.Gelir ve tasarruf eğilimlerinden önce, gelir ile bağlantılı kavramlar ve bu kavramlarla ilgili bazı teoriler de açıklanmıştır. Tüketim, tüketimin gelir ile ilişkisi ayrıca hanehalklarının tüketim davranışını anlamak için tüketim teorileri araştırılmıştır. Tasarruf, gelir ve tüketim ile ilgili yapılan ampirik çalışmalar incelenmiştir. Adana hanehalkının genel yapısı (eğitim, fiilen çalıştığı iş, sosyal güvenlik kurumu), gelir kaynakları, hangi oranda tasarruf yapıldığı ya da neden tasarruf yapılmadığı, tasarruf yapılması durumunda hangi araçları hangi amaçlar için tercih ettikleri hakkında bilgi verilmesi ve yorumlanması tez çalışmasının ana amacını oluşturmaktadır Bu amaca ulaşmak için Kasım 2007 ve Kasım 2008 verileri ayrı ayrı grafikler ve tablolarla karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Sonuç olarak ailelerin bir çoğu tasarruf yapamamaktadır. Yatırım amaçlı borçlanmaları az fakat tüketim amacıyla borçlanmaları fazladır. Aileler genelde çocuklarının geleceğini güvence altına almak için tasarruf yapmaktadırlar ve bu tasarruflarını değerlendirmede daha çok altını araç olarak kullanmaktadırlar. Tasarruf ve yatırım kararı alınırken daha çok eşler birlikte karar vermektedirler.
Özet (Çeviri)
It?s a very important point how individuals that constitute the basics of the economy, control their income. That?s because the feature of whole economy is being effected of individuals reaction to the condition of the economy that is formed unexpectedly. Therefore, income tendency of household of Adana city, income sources of the householder, total income of the household, saving tendency and investments they canalized their savings are examined in the work. While this work is on, 1250 household is chosen from different districts of Adana consisted of the basic sample of this search.Before determinig of income and saving tendency, terms related to income and some theories about these terms are also explained. Consumption, its? connection with income and furthermore theories of comsumption are examined to figure out the household?s deal of comsumption. Empirical works about savings, income and consumption are surveyed. Giving information and explaining about general structure of the household of Adana (education, actual job, social security association), income sources, saving rate or the reasons why saving is not done, in the condition of making investment what are their choices for aims constitute the purpose of the thesis work.To reach this aim November 2007 and November 2008 surveys are explained comparatively by separate graphics and charts. Most of the families cannot be able to make savings. While their own for investment is low, but their own for consumption is rather high. Families usually make an investment to secure their children's future and use gold as means to turn it into account. Couples usually settle on together to make a decision about saving and investment.