Egemen ideolojinin yerleştirilmesinin bir aracı olarak sinema: Çocuk yıldız filmlerinde egemen ideolojinin işleyişi
Cinema as a tool that is used to place dominant ideology: Processing of dominant ideology at child star films
  1. Tez No: 294497
  2. Yazar: HÜSEYİN GENÇALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL SERARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, egemen ideoloji, çocuk yıldız filmleri, iktidar, ideoloji, Turkish Cinema, dominant ideology, child star films, government, ideology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Sinema sanatı tarihsel gelişim sürecinin her evresinde, sosyal yapı içinde etkin olan egemen kültür ve ideolojinin yeniden üretilmesinin bir aracı olmuştur. Sinemanın toplumsal yapıyı meydana getiren bireyleri, belli ideolojik kalıplar kapsamında yönlendirebilme yetisi, özellikle sosyal yapı içindeki egemen sınıflar tarafından kullanılmıştır. Bu bağlamda ana akım sinema tarafından üretilen hemen her film egemen ideolojinin taşıyıcısı olarak nitelendirilebilir.Bu çalışmada 1960-1980 yılları arasında Türkiye'deki ana akım sinemanın üretimleri olan çocuk yıldız filmleri ile egemen ideoloji arasındaki bağlar incelenmiştir. Türk Sineması çalışmaları kapsamında hem estetik hem de içerik bakımından incelenmeye değer bulunmayan çocuk yıldız filmlerinin, ideolojik alt metinleri sayesinde egemen ideolojinin aktarılması için elverişli bir zemin olup olmadığı araştırılmıştır. Çocuk yıldız filmlerinin içeriklerindeki anne, baba, çocuk ve toplum imajları sayesinde egemen ideolojinin yeniden üretimini nasıl gerçekleştirdikleri irdelenmiş, bu filmlerin egemen ideolojinin toplum tarafından kabullenilmesindeki rolü aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema art has been a tool that is used to produce dominant culture and ideology again at the every phase of historical development period. Cinema has been used to lead the individuals that compose social structure in the scope of determined ideological moulds by especially dominat classes who have leading ability in the social structure. In this context, nearly every film produced by mainstream cinema can be referred as carrier of dominat ideology.In this study, the connection between child star films that are produced by mainstream cinema in Turkey between 1960-1980 years and dominat ideology has been examined. It has been seacrhed that whether the cild star films that were not found to be examined regarding to both esthetic and content in the scope of Turkish Cinema studies are available base to transfer dominant ideology through ideological subtext. How the dominant ideology performed reproducing has been searched through the mother, father, child and society images in the child star film contexts; the role of those films at acceptance of dominat ideology by the society has been tried to narrate.