Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nin biçim bilgisi özellikleri
The morphological features of Evliya Çelebi Seyahatnâmesi
  1. Tez No: 332603
  2. Yazar: ERKAN SALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER KARPUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Evliya Çelebi, Seyahatnâme, biçim bilgisi, işlev, Evliya Çelebi, Seyahatnâme, morphology, function
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 430
Özet
Bu çalışmada, 17. yüzyılda yazılmış olan Evliya Çelebi Seyahatnâmesi incelenmiştir. Seyahatnâme, Evliya Çelebi'nin elli bir yıl süren seyahatlerini anlattığı on ciltlik eseridir. Seyahatnâme'nin çeşitli kütüphanelerde yazma nüshaları vardır. Ancak tez çalışmamızda Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesindeki orijinal ve güvenilir kabul edilen yazma nüsha esas alınmıştır. Tez; Giriş, İnceleme ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın kapsamı, amacı ve metodu verilmiş, genel olarak Evliya Çelebi'nin hayatı, seyahatleri ve Seyahatnâme üzerinde durulmuştur. İnceleme bölümünde Seyahatnâme'nin işlevsel biçim bilgisi özellikleri örneklerle anlatılmıştır. Çalışmayla ortaya çıkan tespitler sonuç bölümünde maddeler hâlinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Evliya Çelebi Seyahatnâmesi which was written in 17th century has been researched. Seyahatnâme is a book consisting of 10 volumes that Evliya Çelebi narrated his travels which lasted for 51 years. There are several manuscripts of Seyahatnâme in different libraries. Yet in our thesis we used the manuscript, which is considered to be original and reliable, stored in the Library of Topkapı Palace Museum. The thesis is comprised of introduction, research and conclusion sections. In the introduction section; the scope of the study, its purpose and its method have been introduced. Afterwards, it has been focused on generally Evliya Çelebi?s life, his travels and Seyahatnâme. In the research; the funtional morphology features of Seyahatnâme have been explained with examples. In the conclusion section; the determinations revealed through the study have been presented as articled.