Phanerochaete chrysosporium ME 446'da kültür periyoduna bağlı olarak indol-3-asetik asit (IAA) gibberelik asit (GA3), abbisik asit (ABA) ve zeatin üretimi ve biyolojik aktivitelerinin tayini
- Tez No: 29452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş. FATİH TOPCUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Phanerochaete chrysosporium ME446, Fungus, İndol-3 -asetik asit ( IAA ), Gibberellik asit ( GA3 ), Absisik asit ( ABA ), Zeatin, Bitki büyüme maddeleri, Phanerochaete chrysosporium ME446, Fungus, Indole-3 -acetic acid ( IAA ), Gibberellic acid, Abscisic acid ( ABA ), Zeatin, Plant growth regulators
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmada, çalkalamalı inkübasyon ortamında stok bazal mineral ( SBM ) besiyerinde üretilen beyaz -çürükçül fungus Phanerochaete chrysosporiumME446'nın hem kültür orta mında ve hem de miselinde kültür periyoduna bağlı olarak serbest-, bağlı- ve toplam- formlarda içsel indol-3 -asetik asit ( IAA ), gibberellik asit ( GA3 ), absisik asit ( ABA ) ve zeatin miktarları ve fungus kuru misel ağırlığı ( KMA ) saptanmıştır. Ayrıca, bu fungal bitki büyüme maddelerinin biyolojik aktiviteleri incelenmiştir. İçsel-IAA, -GA3, -ABA ve -zeatin' in miktarlarının tayi ninde spektrofotometre tekniği, biyolojik aktivitelerinin tayininde ise IAA ve ABA için yulaf koleoptil büyüme testi, GA3 için pirinç çimlendirme testi ve zeatin için klorofil miktar tayini testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, fungusun primer ya da sekonder bir metabolit olarak IAA, GA3, ABA ve zeatin ürettiği, üretilen bu bitki büyüme maddelerinin ortak bir ekstraktsiyon metodu ile elde edilebileceği ve bunlardan IAA, ABA ve zeatin' in tam, GA3 'ün ise kısmen bir biyolojik aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir. Fungal-IAA, -GA3, -ABA ve -zeatin miktarla rı, miseldeki değerlerine göre, kültür ortamında daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, IAA'nm maksimum absorbsiyon gösterdiği farklı iki dalga boyundan 280 nm'de 222 nm'ye göre daha yük sek değerlere sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the levels of endogenous forms of free-, bound- and total- Indole-3-acetic acid ( IAA ), Gibberellic acid ( GA3 ), Abscisic acid ( ABA ) and Zeatin in culture medium and mycelium and the changes in dry-weight of the mycelium which depends on the culture periods were examined by using white-rot fungus Phanerochaete chryso- sporium ME446 cultured in shaking culture. Also, the biological activities of plant growth regulators of fungus have been investigated. The spectrophotometry techniques were used to determine the amounts of the endogenous IAA, GA3, ABA and zeatin. In the determinaton of biological activities of IAA and ABA oat coleoptile growth test, of GA3 rice germination test and of zeatin amount of chlorophyll test were used. At the end of this study, results show that this fungus synthesises IAA, GA3, ABA and zeatin as a primary and / or secondary metabolite which were obtained in the same extraction process. IAA, ABA and zeatin show full biological activation but GA3 showed partial biological activation. In the culture medium, amounts of IAA, GA3, ABA and zeatin in this fungus found to be high when compared with the mycelium values. Apart from this, among the two wave lengths ( 280 nm-222 nm ) IAA showed maximum absorbtion, at 280 nm than 222 nm values.