İman, küfür ve nifaka taalluk eden amellerle ilgili hadislerin incelenmesi (Sahîh-i Buhârî özelinde)
Analysis of hadiths which treat deads concerning faith denial and hypocrisy (In the light of Sahihi Buhari)
  1. Tez No: 294552
  2. Yazar: RAMAZAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SAKLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Buhârî, İman, Amel, Küfür, Nifak, Buhari, faith, deed, denial, hypocrsy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
İman-amel münasebeti Kur'an-ı Kerîm ve hadislerde yoğun olarak ele alınan konulardandır. Sahabe döneminden günümüze kadar devam eden süreçte bu konu üzerinde farklı mütalaalar yapılmıştır. İman-amel münasebeti ile ilgili iki husus ön plana çıkmaktadır. Birisi amelin imandan bir cüz olup olmaması diğeri de büyük günahların imana tesiridir. Bu konularla ilgili Ehl-i Sünnet ve Ehl-i Sünnet dışındaki itikâdî oluşumların farklı görüşleri vardır. Yine Ehl-i Sünnete mensup hadisçiler ve kelamcılar arasında da özellikle amelin imandan bir cüz olup olmaması ile ilgili görüş ayrılığı mevcuttur. Bu çalışmada salih amel ve büyük günahlar ile doğrudan bağlantılı olarak ortaya konan iman, küfür ve nifak konuları ile iman-amel münasebetine dair farklı görüşler ortaya konmuş, konunun hadislerde nasıl ele alındığını tespit etmek için de örnek olarak seçilen Sahîh-i Buhârî'deki ilgili hadisler ve onların yorumları incelenmiş ve genel bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relation between faith and deed is among the most studied topics in Quran and hadiths. From the period of fellows of the Prophet Mohammed up to now, various discussions have bien carried out about this topic. Two views have gained importance: The first one is if deed is a part of faith or not. The other one is the effects of big sins to faith. There are various assumptions of the Sunnis and the others who belong to different sects regarding the aforementioned topic. There exists disagreement whether faith is a part of deed or not, even between the scholars of Hadith, and those of Kelam. In this study, various views have been brougt up about the relation between faith-deed and the faith, denial and hypocrisy which are assumed to be directly connected with good deed and big sins. Also in order to determine how this topic is mentioned in hadiths, a general evaluation has been tried to made treating hadiths and their comments related to the topic in Sahihi Buhari wich was chosen as a sample.