İş hayatındaki kadının giysi seçiminde renk tercihi: Giresun Üniversitesi örneği
The clothing color preferances of working women: Giresun University sample
- Tez No: 294633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, İletişim Bilimleri, Clothing Industry, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim Türleri, Sözsüz İletişim, İmaj, Günlük Yaşamda renklerin kullanımı, renklerin psikolojik etkileri, giyside renk armonileri, giyim ve renk ilişkisi, iş hayatında çalışan kadınların giysi ve giysi rengi tercihi, Communication, types of communication, non-verbal communication, image, the use of colors in daily life, the psychological effects of the colors, garment color harmonies, relationship between clothing and color, the clothing and clothing color preferences of working women at work
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Renkler, insanoğlu dünyaya gözünü açtığı andan itibaren çoğu kez farkında olmadan onun hayatının parçası olarak yerlerini alırlar. İnsanın çevresi ile etkileşimini, sağlığını, günlük hayatının akışını, iş hayatındaki motivasyonunu, psikolojisini etkileyebilen renk kavramının çalışma hayatında kadınların giysi rengi tercihini, tercih ettikleri renkleri belirleyen faktörlerin ağırlıklı olarak hangi faktörler olduğunu, renklerin kadınlar için ifade ettiği anlamlarını belirlemek amacıyla Giresun Üniversitesi'nde çalışan 187 kadının konu ile ilgili görüşleri alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kadınların çoğunlukla klasik ve spor giyim tarzını tercih ettikleri, iş hayatında kullandıkları giysilerin rengini tercih etmelerinde vücut ölçülerinin, mevsimin, aktivite düzeyinin, kişiliğin etkili olduğu saptanmıştır. Araştırma kapsamında çalışan kadınların en sevdiği rengin siyah olduğu ve giysilerinde ağırlıklı olarak tercih ettikleri renklerin öncelikle siyah, beyaz, gri, mavi, lacivert olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Beginning from the birth, colors become a part of human life often unwittingly. The concept of color has an effect on the interaction of people with their environment, health, the flow of daily life, the motivation at work and psychology. In order to specify the meanings that women associate with colors, clothing color preferences of women at work and the factors that determine the colors woman prefer to wear at work , 187 women who are working at Giresun University were interviewed. The results of the research show that the women mostly prefer to wear classic and sports clothing; body sizes, seasons, the activity level and personality have an effect on women?s clothing color preference at work. According to the results, it is seen that black is the favorite color of the women who were interviewed and these women prefer to wear mostly black, white, grey, blue and dark blue clothes.