İnternette özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi: Facebook
The violation of private life on the web: Facebook
  1. Tez No: 294639
  2. Yazar: SEFER KALAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENDERHAN KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Özel Hayat, Hukuk, Facebook, Internet, Private Life, Law, Facebook
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
?İnternette Özel Hayatın Gizliliğinin İhlal Edilmesi: Facebook? adlı tez çalışmasının amacı, internetin insanların özel hayatlarına nasıl müdahale ettiğini ve bunu hangi yol ve yöntemlerle yaptığını tespit etmektir. Çalışmanın amaçlarından biri de Facebook adlı sitenin gizlilik ihlalinde nasıl bir rol oynadığını belirlemek ve yapmış olduğumuz anket çalışmasıyla da kişilerin bu ihlal karşısında ne düşündüklerini ve nasıl bir tutum sergilediklerini ortaya çıkarmaktır.İnternetin dünya çapında yaygınlaşmasıyla insanların özel yaşam alanlarına yapılan müdahaleler de giderek artmaktadır. Özellikle internet ve iletişim teknolojisindeki hızlı gelişmeler, özel hayata yönelik ihlalleri oldukça kolaylaştırmaktadır. Birçok yöntemle insanların kişisel bilgileri, resimleri ve videoları kişinin rızası ve haberi olmadan kayıt altına alınmaktadır. Bu ihlalin beklide en fazla yapıldığı mecra facebook.com denen internet sitesidir. Bu siteye üye olan insanların kişisel bilgileri, özel fotoğraf ve videoları CIA'nın veri tabanına aktarılmaktadır. Ayrıca bu sitenin yöneticileri, üyelerinin e-posta ve kimlik bilgilerini belirli bir ücret karşılığında reklam firmalarına vermekten çekinmemektedir. Bu sorunlardan yola çıkarak hazırlanan bu tez çalışmasında özel hayatın ihlali konusu ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis named ? The Violation of Private Life on the Web: Facebook? is, determining how the Web intervenes people?s private lives and in which ways and methods it uses while doing it. One of the purposes of the study is specifying the role of the site named Facebook of intervening the violation of right of privacy and revealing what the users think in the face of the violation and which attitudes the users exhibit.While the Web becoming widespread the intervening in people?s private sphere is gradually increasing as well. Especially fast developments in internet and communication technology makes interventions against private lives easy. With a lot of methods users? personel information, pictures and videos are chained without any approval and knowledge of the users. Facebook.com is may be the site where these kind of intervenings are made most. Personal information, private pictures and videos of the users who sign in that web site are transferred to the database of CIA. Also, the managers of this site do not hesitate while giving e-mail and identity information of the users to the advertisement firms exchange of money. The intervention of private life issue based on mentioned problems above is examined in his thesis particularly.