Mehcer edebiyatında din anlayışı
Religious understanding of Mehcer literature
  1. Tez No: 294717
  2. Yazar: SULTAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KILIÇLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Edebiyat, Din, Hristiyanlık, Tanrı, migration, literature, religion, philosophy, christianity, god
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
XIX. yy.'ın sonu ve XX. yy.'ın başlarında Suriye, Lübnan ve Filistin ül-kelerinden Amerika'ya yoğun bir göç yaşanmıştır. Bu göçler neticesinde Kuzey ve Güney Amerika'da devam eden yoğun edebi faaliyetler 1900 yılından sonra Amerika'da kendine has özellikleri olan yeni bir soluk olarak ortaya çıkmış ve yeni bir edebiyat ekolü oluşmuştur. Bu yeni edebî soluğun öncüleri ise Cibrân Halil Cibrân, Mî?âîl Nu`ayme ve Emîn er-Rey?ânî olmuştur. Bu üç edibin çalışmaları gelecekte yapılan çalışmaların temelini oluşturmuş olup özellikle Cibrân'ın ilk felsefî ve ilmî yol göstericiliği diğer ediplerin de ufkunu açmıştır.Mehcer ediplerinin sahip olduğu dînî mefhumlar göç ortamında bir takım değişimlere uğramıştır. Romantizm, teozofi ve doğu dinlerinin etkisi altında kala-rak geleneksel Hıristiyanlığa başkaldırmış olan Mehcer ediplerinin, Tanrı ve din algılayışlarında önemli değişimler yaşanmıştır.Felsefe ve doğu dinlerinin temel meseleleriyle yoğun bir şekilde meşgul olan Mehcer edebiyatçıları İslam'ın din ve düşünce önderlerinden de etkilenerek kendilerine özgü bir din anlayışı sentezi ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
At the latter part of XIX. And at the beginning of XX, countries like Syria, Lebanon, and Palestine had much of its people migrate to America. Under this cumbersome migration to South and North America which continued after 1900 years, it was apparent that, even America itself was not as a haven as they had presumed earlier. As a result, a new literary school had started. And the leaders of this school were Cubran Halil Cubran,Mî?âîl Nu`ayme and Emîn er-Rey?ânî.These three literary leaders later on became the the pioneers. Especially Cubran's first philosophy and knowledge had become an authority and the other two leaders too foresight was boosted. This eventually opened their minds well and they began to question even their mission migrating to America.The effect of Romantism, theology and eastern religions had made the traditional christians to acknowledge the truth. Philosophy and the eastern religions had also affected the Mehcer people and had positive effect on their lives.