Mehcer edebiyatında varlık anlayışı
The existence understanding in the immigration literature
- Tez No: 328775
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DEMİRAYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehcer Edebiyatı, Cibran Halil Cibran, Modern Arap Edebiyatı, Varoluşçuluk, The İmmigrant Literature, Cibran Halil Cibran, The Modern Arabic Literature, Existantialism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırladığım bu çalışmamda isyancı ve yenilikçi ruhuyla çağdaş Arap edebiyatına katkılarda bulunan mehcer edebiyatını ve edebiyatçı ve bir o kadar filozof olan mehcer edebiyatçılarının varlık çerçevesinde insanı, evreni, Tanrı'yı, iyi ve kötü gibi sıfatları, hayat ve ölüm gibi olguları sorgulamalarını ele aldım.Çalışma iki bölüme ayrılmıştır. Giriş bölümünde göçün tarihine, göçmenlerin maruz kaldıkları sıkıntılardan bahsedilmiş olup, birinci bölümde bu göçmenlerin oluşturdukları mehcer edebiyatının gelişimine, mehcer edebiyatçılarının sosyal ve kültürel faaliyetlerine, edebi ekollerin oluşumuna yer verilmiştir. Bunun yanı sıra, göç edebiyatı şekil ve konu açısından da incelenmiş ve bu edebiyatın birkaç önemli temsilcilerinin hayatlarına ve edebi kişiliklerine de değinilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde ise mehcer edebiyatçılarının filozof kimlikleriyle insana, evrene hayret ve merakla bakıp, ?nereden gelip, nereye gidilecek?? sorusuna cevap bulmak istemelerini eserleri ışığında incelemeye çalışılmıştır. Bu bölümde ?varlık nedir?? sorusuna yer verildikten sonra mehcer edebiyatçılarının vahdet-i vücut, düalizm ve reenkarnasyona olan inançlarına yer verilmiştir. İkicilik ile varlığı ve sıfatları ?bir?liğe taşıyan mehcer edebiyatçılarının vahdet-i vücutla varlığın kaynağını mutlak varlığa yani Tanrı'ya olan inançları ve bu mutlak varlıkta yok olmak için reenkarnasyona yönelmeleri eserlerindeki örneklerle sunulmuştur.Çalışmamı, eksileri ve artıları ile mehcer edebiyatını ve bu edebiyatın varlık olgusu karşısındaki tavrını anlatan genel bir değerlendirmeye tabi tuttuğum sonuç yazısıyla tamamladım.
Özet (Çeviri)
In this study in which I prepared as a master thesis, I dealt with the immigration literature contributing to the contemporary Arabic literature with its rebellious and innovative soul and under the framework of theexistence of immigrationliterary figures and philosopher alike and their examinations such as human beings, universe, God, good and bad things and life and death.This study is comprised of two parts. In the introduction part, the history of migration, the problems exposed by the immigrants are mentioned and in the first part, the immigration literature these immigrants formed, its meaning, the social and cultural activities carried out byimmigrationliterary figures are shown. In addition to this, the migration literature is examined in view of form and subject and the life of some important representatives of this literature and their literary characteristics are addressed.In the second part, the fact that immigrationliterary figures with their philosophical identity look at the people and universe in an amazement and curiosity way and want to find an answer to ?where they come from and they go?? in the light of their works are tried to dealt with. In this part, after the question of ?What is the existence?? is taken place, unity of existence, dualism and the belief in reincarnation of immigration literary figures are given.That immigration literary figure carry the existence and quality with the dualism into the ?one? andthat with the unity of existence, the source of existenceto the absolute existence so called God and in this absolute existence in order to be disappear that they tend to the reincarnation, with the examples in their works are presented.I completed my study with the conclusion part in which I subjected to a general evaluation expressing the attitude of immigration literature with the pluses and minuses in front of the existence phenomena of this literature.