Erzurum Çifte Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi taş bezemelerinin takı sanatına uygulanırlığı
Applied to the art of jewelry of stone ornaments of Double Minaret Madrasah and Yakutiye Madrasah in Erzurum
- Tez No: 294746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MURAT AKTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Bezeme, Erzurum, Motif, Medrese, Takı Sanatı, Ornament, Erzurum, Motif, Madrasah, The Art of Jewelry
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Geleneksel Türk el sanatlarımız içinde önemli bir yer tutan taş bezemeciliği, zengin kompozisyon örnekleri ile mimari süslemelerde ustalıkla kullanılan bir unsurdur.Erzurum ili coğrafyasında varolmuş her medeniyetin, kendi kültüründen izler bıraktığı zengin bir mozaik sergilenmektedir. Bu mozaikte önemli iki eser ön plana çıkar. Bunlar; Erzurum Çifte Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi'dir. İlhanlılar dönemi mimari yapısı olan bu seçkin eserler, dönem ve üslup açısından Anadolu Selçuklu Sanatı içerisinde incelenmektedir. Bu eserlerin taş bezemelerinde kullanılan Türk motifleri günümüzde canlılığından neredeyse hiçbir şey kaybetmemiştir.Tez eserine öncelikle kütüphane araştırmasıyla başlanmış, bunu Erzurum Çifte Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi'nin taş bezemelerinin yerinde tetkik edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi ve eskizlerinin çıkarılması takip etmiştir. Yüzey araştırması olarak da adlandırdığımız bu çalışmalar bitirildikten sonra eldeki veriler ışığında yazım ve çizim aşamasına geçilmiştir. Elde edilen çizim örneklerinin, motif, desen, kompozisyon ve teknik açıdan ana karakterleri belirlenerek ve bu motifleri Takı Sanatı'na uygulayarak kültürümüzü yaşatmak hedeflenmiştir.Tez içeriğini oluşturan medreselerle dönem ve üslupta benzerlik gösteren Anadolu'daki diğer medreseler karşılaştırma yapıldıktan sonra sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Holds an important place in traditional Turkish hand arts ornament stone, rich with examples of composition is an element of architectural decoration used skillfully.Geography of the province of Erzurum, every civilization existed, traces left by their own culture is a rich mosaic on display. This mosaic of two important works of interest to the fore. These are Double Minaret Madrasah in Erzurum and Yakutiye Madrasah. This elegant architectural structure Ilkhanate period artifacts, studied in the Art of the Anatolian Seljuk period and in terms of style. Turkish motifs are used in stone decorations today, the viability of these works did not lose almost nothing.The thesis work of the library survey first started, it Yakutiye Madrasah in Erzurum Double Minaret Madrasah and on-site inspection of the stone decorations, taking photos and was followed by removal of sketches. The survey in the light of available data on completion of these studies have been named as writing and drawing process begins. The obtained samples of the drawing, motif, pattern, composition and technical aspects, and these motifs are the main characters are determined by applying Jewelry Art of culture is to survive.Madrasahs by the contents of the thesis period and style, similar conclusions were reached in Anatolia after comparison with other religious colleges.