3 feniltiyofen molekülü ile klorlu türevlerinin yapısal parametreleri, elektronik ve lineer olmayan optik özelliklerinin teorik olarak incelenmesi
Theoretical study of structural properties, electronic and nonlinear optic properties 3 feniltiyofen molecules and its chlorified derivatives
- Tez No: 294901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVENTÜRK UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: 3-Feniltiyofen, HOMO-LUMO, Polarizebilite, Gaussıan09w, 3-Phenylthiophene, HOMO-LUMO, Polarizebility, Gaussıan09w
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, 3-feniltiyofen ve Klorlu türevlerinin yapısal parametreleri, elektronik enerjileri, dipol momentleri, en yüksek moleküler orbital (HOMO), en düşük boş moleküler orbital (LUMO) enerjileri, polarizebilite ve hiperpolarizebilite değerleri DFT/B3LYP/6-311++G(d,p) ve HF/6-311++G(d,p) modelleri ile GAUSSIAN 09W paket programında hesaplandı. Elktronik enerji, dipol moment, HOMO-LUMO enerji farkı, polarizebilite ve hiperpolarizebilite değerleri dihedral açının fonksiyonu olarak elde edildi, dihedral açı 300 lik aralıklarla 0 dan 1800 ye kadar değiştirildi. Her iki hesaplama modelinde, klor atomunun konumu 3-(klorofenil)tiyofenlerin üzerindeki etkileri detaylı olarak tartışıldı. Moleküler orbital hesaplama sonuçları polarizebilite ile HOMO-LUMO enerji farklarının dihedral açıya bağlı olarak değişimleri arasında ters bir bağıntı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, the structural parameters, the electronic energies, the dipole moments, the highest occupied molecular orbital (HOMO) energies, the lowest unoccupied molecular orbital (LUMO) energies, the polarizability and hyperpolarizability values of 3-phenylthiophene and 3-(Chlorinephenyl)thiophenes were calculated with DFT B3LYP/6-31++G(d,p) and HF/6-31++G(d,p) methods using the GAUSSIAN 09W program package. The electronic energy, the dipole moment, the HOMO-LUMO energy difference, the polarizability and the hyperpolarizability values were obtained as a function of the dihedral angle which was varied from 0 to 180º intervals of 30º. In the both calculation methods, the effects of number and position of substituent chlorine atom over 3-(Chlorinephenyl)thiophenes have been discussed in details. The results of molecula? orbital calculations clearly show that there is an inverse relationship between the variation of polarizability and HOMO-LUMO energy differences depending on dihedral angle.