Samsat (Adıyaman) bölgesi seramik buluntularının mineralojisi
Mineralogy of Samsat-Adıyaman region ceramics
- Tez No: 95589
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAPURW
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Eski Samsat seramikleri, Mikromorfoloji, Mineraloji, Arkeometri, Ancient Samsat Ceramics, Mineralogy, Micromorphology, Archaeometry II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SAMSAT (ADIYAMAN) BÖLGESİ SERAMİK BULUNTULARININ MİNERALOJİSİ M. HAYRI YUCETAŞ ARKEOMETRİ ANA BİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman: Prof. Dr. Selim KAPUR Yıl: 2000, Sayfa : 70 Jüri: Prof. Dr. Zülküf KAYA Jüri: Yrd. Doç. Dr. Necdet SAKARYA Kalkolitik, Erken Tunç, Helenistik, Erken Bizans ve Osmanlı dönemine ait seramiklerin yer aldığı Eski Samsat bugün Atatürk Barajının suları altında kalmıştır. Eski Samsat sular altında kalmadan önce yukarıda anılan Çağ ve Dönemlere ait seramik örnekleri alınmıştır. Seramiklerde kullanılan hammadde ve teknolojik özelliklerin saptanabilmesi amacıyla seramiklerde konvansiyonel seramik tipolojisiyle birlikte total elenıentel analizler, tarama elektron mikroskopisi, x-ışını kırınımı analizleri yapılarak arkeometrik yönden değerlendirilmiştir. Bulgular, kullanılan hammaddelerin Kalkolitikten Erken Bizans'a kadar benzerlik gösterdiğini, buna karşılık Osmanlı Döneminde farklı katkılar ve sır kullanımıyla değişik bir kaynaktan yapıldığını veya ithal seramik olabileceklerini ortaya koymuştur. Hammadde seçimi, karışımı, öğütme ve fırınlama süreçleri yönünden Helenistik Dönemi seramiklerinin teknolojilerinin Kalkolitik ve Erken Tunç Çağı seramiklerden üstün olduğu saptanmıştır. Bu teknoloji Erken Bizans'ta gerilemiş ve Osmanlı Döneminde sır kullanımıyla birlikte doruk noktasına ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MINERALOGY OF SAMSAT- ADIYAMAN REGION CERAMICS M. HAYRI YUCETAŞ DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Selim KAPUR Year: 2000, Pages: 70 Jury: Prof. Dr. Zülküf KAYA Jury: Assist. Prof. Dr. Necdet SAKARYA Ancient Samsat ceramics of Chalcolitic, Early Bronze Age, Hellenistic, Early Byzantine and Ottoman periods were studied for their mineralogical, micromorphological and chemical properties in order to determine their raw material use and technology. Conventional typology together with electron microscopy, total elemental analyses, scanning electron microscopy and x-ray diffraction were performed on the ceramic shards collected from the area which is presently submerged under the reservoir of the Atatürk Dam. Results revealed the probable use of similar raw material sources up to the Early Byzantine period with moderate changes and/or additions into the sources of the Ottoman period. Import of ceramics in this period may also be another reason for the differences determined especially in the chemistry of raw materials used.