Köprübaşı barajı (Bolu) iyileştirme çalışmaları
Improvement studies of Körübaşi dam (Bolu)
- Tez No: 295046
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Köprübaşı Barajı, Lugeon, Enjeksiyon, Köprübaşı Dam, Lugeon, Grouting
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı'nda Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır. Bu amaçla; taşkın koruma ve enerji üretimine yönelik yapılan Köprübaşı Barajı (Bolu) iyileştirme çalışmalarından enjeksiyon ile ilgili incelemeler yapılmıştır.Bu kapsamda önceki çalışmalardan yararlanılarak baraj yeri ve civarının 1/25000 ölçekli jeoloji haritası ve jeoloji en kesiti, 1/2000 ölçekli baraj yeri mühendislik jeolojisi haritası hazırlanmıştır. DSİ tarafından yapılan temel araştırma sondajlarından faydalanılarak baraj yerinin 1/1000 ölçekli jeoloji kesiti hazırlanarak, baraj yerindeki birimlerin yüzeyden derine doğru değişimleri ortaya konulmuştur. Yapılan bu çalışmalar sonucunda baraj yerindeki litolojilerin tamamen granitoyidlerden oluştuğu görülmüştür. Açılan temel sondajlarında yapılan basınçlı su testleri değerlendirilerek baraj yerindeki birimlerin geçirimliliği Lugeon cinsinden hesaplanmıştır. Temel kayaların litolojik özellikleri ve Lugeon değerleri yorumlanarak geçirimsizlik amaçlı yapılacak enjeksiyonun boyutları belirlenmiştir.DSİ teknik şartnamesi de dikkate alınarak enjeksiyon çalışmalarında kullanılacak basınç değerleri ve kullanılacak karışım oranları belirlenmiştir. Yapılan enjeksiyon sonucunda katı madde alışları değerlendirilerek grafikler şeklinde sunulmuştur. Yapılan değerlendirmelerde enjeksiyon maddesi alışları ile geçirimli seviyelerin uyumlu olduğu görülmüştür. Yapılan enjeksiyonun başarısını kontrol amacıyla açılan eğimli kuyularda yapılan basınçlı su testleri sonucunda, yapılan enjeksiyonun başarılı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Suleyman Demirel University, Institute of Science and Engineering, as Department of Geology Master's Thesis prepared. To this end, the beach-head Dam for flood protection and energy production (Bolu) investigations were carried out improvement work related to grouting.In this context, previous studies in and around the dam site by using 1 / 25000 scale geological map and geological cross-section, 1 / 2000 scale engineering geological map of the dam site has been prepared. The location of the dam to benefit from the basic research carried out by drillings General Directorate of State Hydraulic Works 1 / 1000 scale geological cross-section prepared from the surface deeper changes in the units at the dam site have been determined. As a result of this study, lithologies at the dam site completely from granitoids were formed. Permeability of the units at the dam site calculated as Lugeon which the pressured water tests are evaluated based on drilling. Dimensions of grouting which for unpermeability determined to interpreted Lugeon values and lithological properties of basic rocks.General Directorate of State Hydraulic Works technical specification is also used in studies taking into account the grouting pressure values and mixing ratios were used. As a result of the grouting of solid material are evaluated utilizing graphs. According to the evaluations, the grouting material found to be compatible with the permeability levels. Opened in order to check the success of the inclined grouting wells as a result of the pressure water tests, concluded that the grouting was successful.