Bazı tetrasiklinlerin elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi ve voltametrik tayinleri için moleküler baskılanmış polipirol modifiye elektrotların hazırlanması
Preparatıon of molecularly ımprınted polymer electrodes for ınvestıgatıon of electrochemıcal behavıor and voltammetrıc determınatıons of some tetracyclınes
  1. Tez No: 295077
  2. Yazar: BERRİN GÜRLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESENGÜL KIR, YRD. DOÇ. DR. SABRİYE PERÇİN ÖZKORUCUKLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tetrasiklinler, moleküler baskılama, voltametri, biyosensör, polipirol.2011, 116 sayfa, Tetracyclines, molecularly imprinting, voltammetry, biosensor, polypyrrole.2011, 116 pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez çalışmasında, tetrasiklin grubu bileşiklerden tetrasiklin (TC), oksitetrasiklin (OTC), klortetrasiklin (CTC) ve doksisiklinin (DC) elektrokimyasal davranışları % 20-30-40 asetonitril-su (v/v) ikili karışımlarında pH 1,5; 2; 2,5; 3 ve 4'te hazırlanan Britton-Robinson (BR) tampon çözeltilerinde diferansiyel puls yöntemiyle incelenmiştir. % 20 asetonitril-su (v/v) pH 2 BR tamponu optimum çalışma ortamı olarak saptanmıştır.Tetrasiklinlerin voltametrik tayinleri, tetrasiklin, oksitetrasiklin, klortetrasiklin ve doksisiklin ile moleküler baskılanmış ve baskılanmamış polipirol modifiye elektrotlar kullanılarak yapılmıştır. Her iki tür elektrot da dönüşümlü voltametri yöntemiyle hazırlanmıştır.Hazırlanan moleküler baskılı ve baskısız elektrotlar karşılaştırılarak hangi tür elektrodun tetrasiklinlere karşı daha duyarlı ve seçici olduğu belirlenmiştir. Sonuçlarda moleküler baskılı elektrotların baskısız olan elektrotlara göre daha seçici ve duyarlı olduğu gözlenmiştir.Kullanılan yöntem farmasötik numunelerdeki doksisiklinin elektrokimyasal tayininde uygulanmıştır. İki adet ticarî numune kullanılarak yapılan deneylerdeki sonuçlar hazırlanan elektrotların tetrasiklinlerin tayinlerinde biyosensör olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, electrochemical behavior of tetracycline group compounds including tetracycline (TC), oxytetracycline (OTC), chlortetracycline (CTC) and doxycycline (DC) were investigated in 20-30-40 % (v/v) acetonitrile-water binary mixture at the pH of 1,5; 2; 2,5; 3 and 4 prepared Britton-Robinson (BR) buffers, by the differantial pulse voltemmetric method. 20 % acetonitrile-water (v/v) pH 2 BR buffer, has been identified as the optimum working environment.Voltammetric determination of tetracyclines was carried out using molecularly imprinted and non-imprinted polypyrrole modified electrodes with tetracycline, oxytetracycline, chlortetracycline and doxycycline. Both types of electrode were prepared by the cyclic voltammetric method.Prepared molecularly imprinted and non-imprinted electrodes were compared and determined what type of electrodes are more sensitive and selective to the tetracyclines. In the results we observed that the molecularly imprinted electrodes are more sensitive and selective than non-imprinted electrodes.The method also applied electrochemical determination of doxycyclines in pharmaceutical samples. The results of experiments using two commercial samples showed that the prepared electrodes can be used as a biosensor for the determinaton of tetracyclines.