GUL Herbaryumu'ndaki Ranunculaceae familyasının revizyonu ve veritabanının hazırlanması
The revision of Ranunculaceae family in Herbarium GUL and the preparation of the database
  1. Tez No: 295104
  2. Yazar: MAHMUT KORKMAZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Ranunculaceae, GUL Herbaryumu, revizyon, Isparta, Türkiye, Ranunculaceae, Herbarium GUL, revision, Isparta, Türkiye
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışma GUL Herbaryumu'nda bulunan Ranunculaceae familyası örneklerinin yeniden düzenlenmesi, internet sitesinde veri tabanı hazırlanması, teşhis edilmemiş örneklerin teşhis edilmesi, teşhislilerin mevcut literatür ışığında kontrol edilmesi, Flora of Turkey and the East Aegean Islands (Davis, 1965; Davis et al., 1988; Güner vd., 2000) ve temel sistematik eserlerdeki tanımlamalara uymayan özellikleri ile tehlikede ve endemik türlerin belirlenmesi esasına dayanmaktadır.Bu çalışma ile GUL Herbaryumu'nda bulunan Ranunculaceae familyasına bağlı 16 cins ve bu cinslere ait 132 takson belirlenmiştir. Bu taksonlardan 26'ısı Türkiye için endemiktir ve endemizm oranı % 19,6'dır. GUL'daki Ranunculaceae familyasının tür zenginliği yönünden ilk 5 sıradaki cinsleri Ranunculus (62 takson), Delphinium (17 takson), Consolida (16 takson), Nigella (6 takson), Thalictrum (6 takson)'dur. Bunlardan; 17 takson LR, 9 takson VU, 3 takson EN ve 1 takson ise CR kategorisindedir. 76 takson Türkiye florasındaki çeşitli kareler için yeni kayıttır ve 64 taksonun mevcut literatür tanımlamalarına çeşitli karakterleri açısından uygunluk göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on the rearrangement of Ranunculaceae family samples which are included in Herbarium GUL, the preparation of datebase in the website, the diagnosis of the samples which have not been diagnoied, checking the diagnosed ones according to present literature, Flora of Turkey and the East Aegean Islands (Davis, 1965; Davis et al., 1988; Güner vd., 2000) and the properties that don?t comply with the definitions in the basic systematic works and determining of the endangered and endemic kinds.With this study, 16 genus in Ranunculaceae family in Herbarium Gul and 132 taxon belong to these genus have been determined. 26 of these taxon are endemic for Turkey and endemism rate is % 19,6. The top 5 genus in term of kind abundance in Ranunculaceae family in Herbarium GUL are Ranunculus (62 taxon), Delphinium (17 taxon), Consolida (16 taxon), Nigella (6 taxon), Thalictrum (6 taxon). 17 taxon belong to LR category, 9 taxon belong to VU category, 3 taxon belong to EN category ve 1 taxon belong to CR category. 76 taxon are new to floristic squares in Turkey and it is recorded that 64 taxon don?t comply with the definition in present literature.