Tekstil işletmelerinin enerji temininde doğrusal Fresnel güneş güç sistemlerinin kullanılması
Usage of linear Fresnel solar power systems at textile companies to supply energy
  1. Tez No: 295161
  2. Yazar: ENGİN ERGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÜÇGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Energy, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, doğrusal Fresnel kollektör, tekstil işletmeleri, tekstil kompozitleri, Renewable energy, solar energy, linear Fresnel collectors, textile companies, textile composites
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Başta tekstil sektörü olmak üzere bütün üretim sektörlerinde rekabet gücünü düşüren en önemli etken enerji maliyetleridir. Günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan fosil esaslı yakıtların dışa bağımlı ve maliyetli olması, yenilenebilir kaynak olmaması ve dolayısıyla belirli bir süre sonra tükenecek olması bir tarafa, bunların yakılması sonucu oluşan karbondioksitin oluşturduğu sera etkisiyle meydana gelmekte olan çevresel tehlikeler, alternatif enerji kaynaklarının önemini çok artırmıştır. Bu kaynaklar içinde ülkemiz için en kolay ve en yaygın olarak kullanılabilecek olanı güneş enerjisidir.Bu tez çalışmasında ülkemiz için bir o kadar önemli olan güneş enerjisi ve kullanım potansiyelinden, güneş güç sistemlerinden ve Güneş güç sistemleri arasında avantajları bakımından ön plana çıkan Doğrusal Fresnel Güneş Güç Sistemleri ele alınarak incelenmiştir.Tez çalışmasında Doğrusal Fresnel Güneş Güç Sistemlerinin tekstil sektörüne uygulanabilirliğinin incelenmesinin yanı sıra bu sistemde tekstil kompozitlerini kullanarak daha kullanışlı ve daha ekonomik bir sistemi geliştirmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The competitiveness of all manufacturing sectors, especially textile sector, the most important factor in reducing energy costs. Today, widely used fossil-based fuels, which are dependent, have high cost, lack of renewable resources, to be exhausted after a certain period of time to one side, which creates the greenhouse effect of carbon dioxide because of the burning and so result of environmental hazards, increased the importance of alternative energy sources. The easiest and most widely used of these resources is solar energy for our country.The usage potential of solar energy which is important for our country, solar power systems and solar power systems to the fore in terms of the advantages of the linear Fresnel solar power systems were studied with the thesis.With the thesis project was aimed that examining of Linear Fresnel Solar Power Systems applicability to the textile sector, and also developing more useful and more economical systems by using textile composites.